Vakcina jeste velika nada: Imunolog otkrio kad će početi MASOVNA PROIZVODNJA I PRIMENA!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

23.04.2020

19:35

Vakcinacija jeste velika nada da iskorenimo koronavirus, ali to ne može da se desi ni lako, ni brzo, izjavio je danas imunolog Srđa Janković i dodao da ne savetuje oslanjanje na nadu u brzu vakcinu, pre nego što protekne, možda, godinu, godinu i po dana, ili čak dve.

youtube.com/printscreen
Srđa Janković

Na konstataciju novinara da su Britanci krenuli sa testiranjem vakcine na dobrovoljcima, i da se očekuje, ako sve prođe dobro, da masovna proizvodnja krene u septembru, Janković je rekao da u taj vremenski okvir nisu uključena kompletna kilnička ispitivanja, kako bi se dokazala delotvornost i bezbednost u dovoljnoj meri.

On je rekao da vakcina može da bude napravljena u tom roku i mogu da postoje preliminarni dokazi, ali je potrebno više vremena da bude potpuno dokazano da je bezbedna i delotvorna, da može da se registruje i primenjuje masovno.

Što se tiče uključivanja naših stručnjaka, Janković kaže da bismo mi voleli da damo doprinos, ali koliko je to realno, znaće se tek kada vakcina malo odmakne.

- Koliko je realno da se njena proizvodnja može obavljati drugde… lično sam tu skeptičan, ali sačekajmo -rekao je Janković.

Komentari (0)

Loading