Koronavirus ne daje uvek SIMPTOME, pacijenti moraju da budu iskreni prema lekarima!

Autor: telegraf.rs, republika.rs

Vesti

02.04.2020

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa je, govoreći u Jutarnjem programu RTS, navela je da korona virus ne daje uvek simptome, ali da građani mogu da se razbole.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Dr Marija Zdravković

Navela je da su lekari u ovoj ustanovi apsolutno edukovani da prepoznaju simptome koronavirusa i naglasila da je upravo trijaža najvažnija za zbrinjavanje pacijenata i sečenje mogućnosti širenja zaraze.

- Virus ne ide uvek sa manifestnim simptomima, pacijenti često nemaju nikakvu tegobu, niti kašlju, niti imaju povišenu temperaturu, ali i oni mogu da se razbole - rekla je dr Zdravković.

Ona je navela da se u KBC Bežanijska kosa sprovode sve izolacione mere, a da to znači da se najpre zaštite zdravstveni radnici kako se virus ne bi širio, pa onda i pacijenti.

Dr Zdravković je objasnila da je Ministarstvo zdravlja napravilo trijažu, odnosno odvojilo bolnice koje primaju zaražene korona virusom od onih koje primaju sve ostale pacijente.

- Pacijent mora da bude iskren prema lekarima, da kaže za svaki kontakt. Važno je reći i da zdravstveno osoblje ima svu potrebnu opremu, na koju ne smemo da zaboravimo - rekla je direktorka KBC Bežanijska kosa.

Istakla je i da pacijenti koji dolaze sa simptomima, budu u adekvatnoj izolaciji.

- Oni su izolovani, bez kontakta sa drugim pacijentima, uzima im se bris, a pacijent se dalje leči od virusa korone. Testove radimo u "Torlaku", kao referentnoj laboratoriji. Test se uzima u ustanovi - navela je ona i istakla:

- U ratu smo protiv korona virusa, ali ga ne možemo dobiti ukoliko pacijente nemamo uz nas. Što budemo složniji i slušali preporuke razrađene od struke, pre ćemo dobiti ovu bitku. Svi smo u tome i nikada više struka nije bila složnija i ujedinjenija da ovu bitku zaista moramo da dobijemo. Kod zdravstvenih radnika postoji pozitivan duh, znamo da nam je ovo prepušteno, da se izborimo, zaista smo motivisani, znamo da nemamo alternativu već da moramo da pobedimo virus.

Ona je poručila da svi građani moraju da učestvuju u toj borbi.

- Svaki pojedinac treba da se čuva kontakata, da ne izlazi napolje, da nema nijedno bespotrebno izlaženje iz kuće - navela je dr Zdravković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading