Podvig srpskih lekara! Prvi slučaj u svetu: Uspešan porođaj trudnice sa primarnom plućnom hipertezijom

Autor: Republika

Vesti

27.03.2020

18:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Multidisciplinarni tim Klinike za ginekologiju u akušerstvo KCS i Klinike za kardilogiju KCS doveo je do uspešnog završavanja trudnoće kod trudnice sa primarnom plućnom hipertenzijom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Primarna plućna hipertenzija (skraćeno IPAH) stanje u plućima koje se karakteriše povećanjem pritiska u arterijskom delu plućne vaskularne mreže čiji uzrok nije poznat. Zbog toga se ova vrsta plućne hipertenzije naziva idiopatska, esencijalna, a najčešće primarna plućna hipertenzija. Neblagovremeno dijagnostikovana i nelečena IPAH dovodi do desnostrane srčane insuficijencije i smrti bolesnika.

Trudnoća kod ovih pacijentkinja je apsolutno kontraindikovana, jer je rizik od smrti majke 40%. Iz tog razloga ovih pacijenata praktično nema.

Na Klinici za kardiologiju KCS kontrolišu se ovi pacijenti. Kod pacijentkinje Đ.J. stare 24 godine, pre 7 meseci konstatovana je trudnoća. Pacijentkinja boluje od primarne plućne hipertenzije i zbog izrazite dilatacije plućne arterije plasiran je stent u početni deo leve koronarne arterije, da bi se obezbedila cirkulacija u srčanom mišiću. Konzilijum lekara perinatologa i kardiologa, predložio je prekid trudnoće iz vitalnih indikacija po majku.

Trudnica, suprug i majka su ovu predloženu meru odbili i nastavili trudnoću. Trudnoća se redovno kontrolisala na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, dok je kardiološke kontrole obavljao tim sa Klinike za kardiovaskularne bolesti KCS. U 30 nedleja trudnoce pacijentkinja je primljena na Kliniku radi praćenja i planiranja završavanja trudnoće.

Primenjena ja kortikosteroidna terapija radi ubrzavanja sazrevanja fetalnih pluća. Sa 32 nedelje gestacije trudnoća je završena operativno na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCS uz prisustvo ekipe sa Instituta za nedonešenu decu. Rođena je devojčica 1570 g. Apgar 8, koja je transportovana na Institut za nedonešene decu. Majka i devojčica su stabilne i ceo tim perinatologa, kardiologa, anesteziologa i neonatologa želi im sve najbolje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading