Novi šokantni detalji u obrazovnoj aferi: Evo kako se muljalo za Singidunum

Autor:

Vesti

03.02.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezapamćeni skandal oko dodele akreditacije Univerzitetu Singidunum koji potresa visoko školstvo nikako da se rasvetli, a krivci kazne! I dalje niko nije odgovarao za štetu i ljagu koja je zbog nekoliko pojedinaca naneta svim srpskim fakultetima.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Afera koja može skupo da nas košta nastala je u režiji bivše predsednice Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) Nede Bokan i članice ove komisije Verke Jovanović, kojoj je, mimo pravila Etičkog kodeksa, omogućeno da bude izvestilac kada se odlučivalo o Univerzitetu Singidunum, na kome je zaposlena, a potom i da predlaže članove recenzentske komisije i to na sednici na kojoj je Bokanova poslednji put predsedavala komisijom.

Sukob interesa, čist kao suza, morao je da bude sprečen primenom Etičkog kodeksa Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT), koji se, po svemu sudeći, proizvoljno tumači kako kome padne na pamet iako bi trebalo da važi jednako za sve.

RepublikaFoto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Direktorka piše saopštenja

Direktorka NAT Jelena Kočović, koja je zadužena za sprovođenje Etičkog kodeksa, nije želela da odgovara na naša konkretna pitanja poslata mejlom. Tako su naši čitaoci ostali uskraćeni za odgovore na pitanja dokle se stiglo sa ispitivanjem sukoba interesa u koji je upletena Verka Jovanović i zašto se Etički kodeks proizvoljno tumači? Umesto toga, Kočovićeva se oglasila saopštenjem preko Ministarstva prosvete u kome tvrdi da je NAT otklonio sve uočene nedostatke u cilju zadržavanja punopravnog članstva Srbije u Evropskoj organizaciji za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA).

Za razliku od Verke Jovanović, njene kolege iz komisije, profesor Ilija Kovačević i profesorka Vesna Colić izbegli su da se nađu u istoj situaciji. Naime, kako se jasno vidi iz zapisnika sa sednice KAPK od 5. juna 2019. godine, Colićeva, inače zaposlena na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, izuzeta je iz glasanja o toj ustanovi zbog sukoba interesa. Isti slučaj je i sa profesorom Ilijom Kovačevićem, koji radi na Univerzitetu u Novom Sadu. Jedino, međutim, u slučaju Verke Jovanović i Singidunuma izuzeća nije bilo. Slučajnost? Sigurno ne...

RepublikaFoto: youtube.com/Danas Conference Center/mc.rs
Verka Jovanović/Neda Bokan

Srbija pod nadzorom, preti nam isključenje

Primena evropskih standarda u visokom obrazovanju jedan je od uslova koje Srbija mora da ispuni da bi postala punopravni član Evropske unije. Evropska organizacija za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) krovna je organizacija nadležnih tela za akreditaciju visokoškolskih ustanova u EU. ENQA nas je trenutno stavila pod nadzor, a kao sledeća mera predviđeno je isključenje, što bi imalo katastrofalne posledice.

Logično, postavlja se pitanje zašto onda Etički kodeks nije važio za Verku Jovanović, koja je preuzela odlučujuću ulogu u akreditaciji Singidunuma, želeći da se osigura da će sve proći kako treba. Zašto su u njenom slučaju primenjeni dvostruki aršini, a ona prošla potpuno nekažnjeno, niko ne želi da priča.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading