Direktor Telekoma o ukidanju N1: Stigao nam je ultimatum da isključimo njihove kanale

Autor: Republika

Vesti

26.01.2020

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni direktor Telekom Srbija Predrag Ćulibrk rekao je da više od sedam dana traje situacija u koju je kompanija došla ne svojom voljom, te da od 17. januara u ponoć korisnici nemaju 11 kanala.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Predrag Ćulibrk i Vladimir Lučić

- Supernova nije isključila kanale svojom voljom, nego zato što je od strane Junajted medije stigao ultimativni nalog da se kanali isključe - rekao je Ćulibrk.

On je pokazao pisma ucene Junajted medije da pod krivičnom i materijalnom odgovornošću moraju da isključe kanale najpre u 21 čas, a onda u 22.30.

- Supernova čak i prihvatila cene koje su bile značajno veće koje su imali u prethodnim ugovorima sa Junajted medijom. Cenu smo prihvatili jer je to interes građana - rekao je on.

Dodao je da je molio Junajted mediju da izbace nezakonite elemente iz predloga ugovora, te da su bili spremni da ih potpišu.

- Ovakav model ugovora nisam video i ovakve pregovori, bez mogućnosti da se oko bilo čega dogovarate su nezabeleženi. U svakoj drugoj tački i članu imate pretnju raskida ugovora i kazni koje dostižu i 20 miliona evra - rekao je Ćulibrk.

Vladimir Lučić, koordinator za internet Telekom Srbija pozvao je Junajted mediju da povuče svoje pretnje kaznama.

- Ubeđeni smo da je čitava ideja da se nama isključi Sportklub. Mi kao Telekom Srbija imamo Arenu, SBB ima Sport klub i to su dve najveće vrednosti među kanalima - rekao je Lučić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Kazao je da je 50 puta nepovoljniji ugovor koji je Junajted medija ponudila Supernovi, te da nije jasno da je posle takvog pregovaranja sledi naredba o isključenju

- Podneli smo zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije, obratili smo se i svim ambasadama EU i Evropskoj komisiji jer se radi o kompanijama koje posluju u EU i Luksemburgu - rekao je Lučić.

Lučić je na pitanje novinara kazao da od Junajted medije Telekom nije dobio ugovor, već pojedinačni kablovski operateri koji posluju u okviru Supernove kao brenda Telekoma Srbije.

Kako je kazao Ćulibrk, Junajted medija jeste konkurent Telekomu Srbije, ali da su namerno izbegavali da potpišu ugovor sa Telekomom direktno.

- Namera SBB je bila da potpuno zavladaju teritorijom Srbije. Na sve načine su pokušavali da sa međunarodnim kanalima kroz ekskluzivne aranžmane potpišu takve aranžmane i izbace Telekom Srbiju, eklatantan primer za to su Fox kanali - rekao je Ćulirk.

Prema njegovim rečima, namera Junajted medije je sprečavanje širenja i jačanja Telekoma Srbije.

Ćulibrk: Čiji je interes da N1 ne bude u ponudi Telekoma, naš nije

Generalni direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk poručio je danas da Telekom želi dalje da pregovara o svim kanalima Junajted medija grupe i da su spremni da ih uključe u ponudu svojih kablovskih operatera.

- Sutra ih čekamo u kancelariji - rekao je on na konferenciji za štampu.

Ćulibrk je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi Telekom rado uključio u svoju ponudu i kanal Nova S i sve kanale za koje su zainteresovani građani, te naglasio da je zapravo pitanje - da li je interes Nove S, kao i N1, da ih Telekom ima u svojoj ponudi.

Na pitanje kolika je gledanost N1 televizije, predstavnici Telekoma ukazali su da je ta televizija na 31. mestu po gledanosti, a na pitanje da li N1 televizija sračunato celu debatu sa zakonskih i komercijalnih uslova prebacuje na teren politike, Ćulibrk je rekao da se Telekom ne bavi politikom, a da se nada da to ne čini ni druga strana u pregovorima.

Ćulibrk je, odgovarajući na pitanje novinarke N1 da li će odgovoriti na ponudu koju su dobili samo za N1, odgovorio da takva ponuda nije ni dobijena.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

- Na ovo pitanje mogu da odgovorim samo da od Junajted medije očekujemo da nam kaže da uključimo svih 17 kanala, jer je to interes korisnika i građana, i da nastavimo pregovore o ugovoru - kazao je on i precizirao da je u pismu koje je dobijeno od Junajted medija grupe za isključenje kanala bio naveden i kanal N1.

- Imam utisak da se insistiranjem na taj način zaista ne poštuje volja i želja građana, korisnika, već samo parcijalna. Telekom ima svoj interes, pre svega ga ima Supernova sa svojim privrednim drušvima, koja se nalaze pod tim brendom, a to su pre svega Radijus Vektor I Kopernikus tehnolodži. Da bi ukjučili svih 17 kanala Junajted media moramo da dobijemo pismo u kojem stoji ''uključite te kanale'' i da nastavimo pregovore - objasnio je on.

Ćulibrk je, na dodatno pitanje da li Supernova nije dobila ponudu da uključi samo N1, odgovorio da takvu ponudu nisu dobili.

- Pitanja koja upućujete Telekomu treba da uputite vašim vlasnicima i pitajte ih zašto nisu spremni da sa Telekomom potpišu ugovor, koji bi bio u zakonskim okvirima, i svi korisnici imali bi, uključujući N1, sve kanale, a naročito Sport klub, za kojim postoji i najveća potražnja. Time bi rešili ovu agoniju - podvukao je on.

Koordinator za internet i multmediju Vladimir Lučić kazao je da će Junajted medija grupu ponovo pozvati u ponedeljak u 9 sati kako bi se probalo nastaviti pregovore.

- Od Junajted medija grupe nismo dobili ponudu za Telekom Srbije, niti zvaničnu za bilo koji kanal. Do dan danas nemamo nikakav odgovor - ukazao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Srđan

26.01.2020 15:03

Meni ne trebaju njihovi kanali.

Odgovori 17 0
Kiki

26.01.2020 15:17

Nemojte ih ni uključivati.

Odgovori 16 0
Kuki

27.01.2020 10:34

Potpisati samo za komplet kanala i po istim cenama. Ne mogu povećavati cene kako im se prohte. Možemo i bez njih.

Odgovori 11 0
Dera

27.01.2020 16:21

Prisilite ih da plaćaju porez ili neka idu u neku drugu državu.