Poverenica: Osobe sa invaliditetom među najdiskriminisanijim

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

03.12.2019

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani i građanke sa invaliditetom su među najdiskriminisanijim osobama u Srbiji, njihov položaj je i dalje izuzetno težak, velika većina pogođena je siromaštvom, nezaposlenošću i nedostatom usluga u zajednici, a i pored brojnih mera ne čini se dovoljno na adekvatnom rešavanju niza problema, saopštila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Brankica Janković

Povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Jankovićeva je navela da mere za unapređenje njihovog položaja u raznim oblastima postoje već godinama, ali u praksi retko postižu željene efekte i često bivaju shvaćene kao dodatni teret umesto kao doprinos da ljudi koji i dalje žive pored nas a ne sa nama, budu ravnopravni članovi društva kome mogu mnogo da pruže.

Invaliditet je godinama u samom vrhu po broju pritužbi podnetih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i to u pogledu pružanja javnih usluga i korišćenja objekata i površina, postupanja organa javne vlasti, kao i na tržištu rada i prilikom zapošljavanja, saopštila je ona. U posebno teškom položaju, kako ističe, nalaze se žene sa invaliditetom, kao i deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja zbog nedovoljne podrške i nedostatka pedagoških asistenata nailaze na prepreke u obrazovanju, u za to najvažnijem periodu života.

Poverenica navodi da je neophodno što pre doneti novu strategiju za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, kao i mere koje će omogućiti osobama sa invaliditetom da u potpunosti uživaju sva prava i imaju korist od učešća u društvu i ekonomiji. Napominjući da država, kao najveći poslodavac, treba da da primer, poverenica ističe da državne institucije i javna preduzeća treba da zaposle odgovarajući broj osoba sa invaliditetom, a ne da umesto toga, u skladu sa zakonskim odredbama, uplaćuju sredstva u budžetski fond.

Takođe, kaže Jankovićeva, treba rešavati probleme nepristupačnosti zdravstvenih, obrazovnih i drugih javnih ustanova, kao i prilagođavanja gradskog prevoza i stajališta, uz pristupačnost informacija i sredstava komunikacija. Poverenica podseća da je potrebno izmeniti i dopuniti zakone koji se tiču ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom, među kojima je i Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom zbog čijih spornih odredbi je podnela Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti.

Potrebno je i izmeniti i propise o poslovnoj sposobnosti, obezbediti razvoj servisa podrške u lokalnim zajednicama, jačati kapacitete u oblasti inkluzivnog obrazovanja na svim nivoima i sprovesti proces deinstitucionalizacije, navodi poverenica Janković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
tomo

03.12.2019 15:26

Osobe sa multiple sklerozom ne dobijaju lekove po desetine godina. Zbog toga sve njih očekuju kolica pa krevet.