USKORO BRŽE DO GRČKE: Između Srbije i Severne Makedonije samo jedna kontrola

Autor: blic.rs

Vesti

06.08.2019

19:27

Zakon o ratifikaciji sporazuma sa Srbijom o uspostavljanju zajedničke kontrole na graničnom prelazu Tabanovce-Preševo koji će olakšati prolazak granice i smanjiti vreme čekanja i zadržavanje putnika, zvanično je potpisan danas.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Zakon je potpisao predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, a kako se u saopštenju njegovog kabineta navodi zakon je predviđen u skladu sa sporazumom vlada Severne Makedonije i Srbije od 12. jula, potpisanog u Beogradu.

Po najavi Carinske uprave Severne Makedonije, zajednička kontrola na graničnom prelazu Severne Makedonije i Srbije Tabanovce - Preševo počeće krajem avgusta, a datum zavisi od "usaglašavanja obaveza" premijera dve države.


Ovo je velika olakšavajuća okolnost za putnike, posebno one koji putuju ka Grčkom primorju tokom sezone, ali i za teretna vozila koji se kreću iz Srbije ka Severnoj Makedoniji.
Tanjug/D.ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

Sporazumom je predviđeno da će granična služba Srbije sprovesti izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije, dok će za one koji putuju u suprotnom smeru, izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovodena na teritoriji Srbije na graničnom prelazu Preševo.

Koncept o zajedničkim graničnim kontrolama sa jednim zaustavljanjem "one stop shop" znači pojednostavljivanje postupaka koji se sprovode na jednom zajedničkom graničnom prelazu, sa jednim zaustavljanjem.

Zajedničko carinjenje će omogućiti viši stepen harmonizacije graničnih kontrola i unapređene primene koncepta integrisanog graničkog upravljanja, što će smanjiti mogućnost carinskih prevara, zbog direktnog uvida u dokumentaciju koja prati robu, a time će se ubrzati i protok putnika i robe.

Komentari (0)

Loading