Srbin svojom čet aplikacijom uzdrmao svet

Autor: Dragana PETROVIĆ

Vesti

06.08.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski programeri su izmislili aplikaciju koju je nemoguće prisluškivati! Bleklajn (Blackline) je mesindžer, odnosno softver za komunikaciju koji garantuje apsolutnu privatnost i bezbednost i ne postoji način da vas bilo ko prisluškuje, pa čak ni najveće svetske obaveštajne službe, objašnjava za Srpski telegraf suštinu nove aplikacije Borislav Agapiev, IT stručnjak iz Amerike koji je testirao novu mrežu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Aplikacija Blackline

UZDRMALI SVET

Iza ove aplikacije koja je uzdrmala svet komunikacija stoji, verovali ili ne, tim programera iz Niša. Na Bleklajnu su radili tri i po godine, a kada je aplikacija puštena u etar, odnosno na internet, brzo se pročulo jer takav sistem zaštite ne postoji nigde na svetu.

- Kada su se pojavile društvene mreže poput Fejsbuka, a potom i mreže za komunikaciju kao što je Skajp, Vajber i Vocap, ljudi nisu mnogo pridavali važnost privatnosti. Međutim, nakon što su privatni podaci procurili iz najvećih svetskih kompanija, sve je više korisnika koji žele da zaštite svoju privatnost. Tajming je savršen za Bleklajn, posebno što se Evropa osvešćuje i shvata da su previše zavisni od američke digitalne tehnologije - kaže Agapiev.

100 hiljada korisnika ima mreža Bleklajn

3,5 godina radili stručnjaci na aplikaciji

Ovaj stručnjak dodaje da ne može da nam otkrije tehničke detalje zašto je nemoguće hakovati i prisluškivati ovu aplikaciju, ali dodaje da potpunu privatnost garantuje takozvana "zaštita duplog i dvosmernog ključa kodiranja" sa obe strane servera.

Ko je Borislav Agapiev

Foto: Računarski fakultet
Borislav Agapiev

Borislav Agapiev rođen je i odrastao u Beogradu, gde je završio ETF. U Ameriku je otišao 1985. na doktorske studije i tamo ostao. Radio je osam godina na dizajniranju mikroprocesora i razvojnom istraživanju u Intelu, a potom je osnovao nekoliko svojih kompanija. Deo njegove kompanije "Wowd" 2011. kupio je "Fejsbuk", dok je "Gugl" preuzeo tri njegova patenta za veb-pretraživače. Sa porodicom živi u Portlandu.

Srbi vrhunski stručnjaci

- Srbija se već sada profiliše kao zemlja koja ima izuzetne provajder-talente, a naša zemlja stiče zavidnu reputaciju u digitalnom svetu. Imamo odlično školovan kadar, evropsku kulturu i pristup radu, kao i preduzetnički duh. Naši IT stručnjaci bez problema mogu da se uključe u sve svetske tehnološke tokove i brzo se snađu u svemu tome. Naša pamet nije inferiornija, već, čak odgovorno tvrdim, superiornija u odnosu na druge - kaže s ponosom u glasu Agapiev.

- To je trenutno najbolja tehnologija na svetu i faktor koji ovu mrežu izdvaja u odnosu na sve ostale. Iza Bleklajna stoji u potpunosti srpska pamet, sve je osmišljeno, dizajnirano i napravljeno u Srbiji bez ikakvih komponenti iz inostranstva - kaže Agapiev i ističe da na globalnom nivou postoji najviše desetak kompanija koje se bave ovom vrstom komunikacije.

- To je elitni klub i samim ulaskom u deset najboljih otvaraju vam se vrata na svetskom nivou. U svetu komunikacija ne postoje granice, verovali ili ne, imate ruski Telegraf, koji je pandan Vajbera, koji se sve više koristi u SAD, jer Amerikanci više ne veruju svojim kompanijama - kaže naš sagovornik.

Aplikaciju su osmislili, dizajnirali i napravili programeri iz Niša, bez ikakvih komponenti iz inostranstva

ZANIMLJIVI OBAVEŠTAJNIM AGENCIJAMA

Bleklajn ima oko 100.000 korisnika, a mreža ubrzano raste iz dana u dan. Privukli su pažnju najvećih svetskih kompanija, ali i obaveštajnih agencija.

- Nije tajna da sve velike svetske obaveštajne službe monitoringuju i prate tehnologiju šifrovanja jer je to ključna tehnologija u današnjem digitalnom svetu. Svako ko uspe da ovlada takvom tehnologijom ne može da prođe nezapaženo - kaže uz tajanstveni osmeh Agapiev.

SRPSKA MREŽA NA SVETSKOM NIVOU

* Bleklajn se instalira na android mobilne telefone kao bilo koja druga aplikacija, a instalacija i korišćenje su potpuno besplatni
* Aplikacija će se uskoro naći u Guglovoj prodavnici, a sada se može preuzeti direktno na adresi blackline.rs
* Kvalitet slike i video-snimka, bez obzira da li ste statični ili u pokretu, daleko je bolji u odnosu na bilo koju sličnu aplikaciju
* Nema prekida, ometanja niti bilo kakvih smetnji na vezama, bez obzira gde se vi i vaš sagovornik nalazite
* Najveće svetske kompanije zainteresovane su za kupovinu Bleklajna, ali tvorci ne razmišljaju o prodaji jer je cilj da to bude srpska mreža na svetskom novou

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Suzana

06.08.2019 08:13

Bravo majstori!