Prvi slučaj obolelog od groznice Zapadnog Nila u Srbiji

Autor: Tanjug

Vesti

05.08.2019

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je laboratorijski potvrđen prvi slučaj u ovoj godini obolevanja od groznice Zapadnog Nila, koju prenose komarci.

RepublikaFoto: Youtube/Deep Look

Obolela je 84. godišnja žena iz Beograda, koja ima udružene hronične bolesti.

Prošle godine prvi slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila registrovan je ranije 1. jula, a ove godine četiri nedelje kasnije - 3. avgusta, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".


U zemljama Evropske unije pre dve nedelje pojavili su se prvi oboleli, a do 1. avgusta registrovano je 33 obolelih od groznice Zapadnog Nila - u Grčkoj 25, Rumuniji četiri, Mađarskoj dva i po jedan slučaj u Italiji i Francuskoj. 

U istom periodu registrovana su i tri smrtna slučaja koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila - dva u Grčkoj i jedan u Italiji.
Foto: pixabay.com

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko obolenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Iskustva iz ranijih godina su pokazala da se prvi slučaj obolevanja obično registruje u drugoj polovini jula, a najvecći broj obolelih tokom avgusta.


To je virusno obolenje koje se prenosi ubodom zaraženmog komarca. Prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koji je domaćin i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni - slepi domaćin i infekcija se sa njega dalje ne prenosi.

Većina zaraženih, oko 80 odsto, nema nikakve simptome, dok kod manjeg broja zaraženih, oko 20 odsto, simpromi podsećaju na obolenje slično gripu. 
Foto: Photo by Brittany Colette on Unsplash

Kod pojedinih osoba, manje od jedan odsto, dolazi do teških komplikacija meningitisa i encefalitisa.

Kako bi se smanjio rizik od zaraze iz Batuta savetuju da se redovno koriste repelenti prilikom boravka na otvorenom, da odeća bude dugih rukava i nogavica, da se izbegava boravak u prirodi u periodu najveće aktivnosti komaraca - sumrak i zoru, da se koristi zaštitna mreža protiv komaraca na prozorima i vratima.

Groznica Zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji 2012. godine. Najviše obolelih i umrlih od groznice Zapadnog Nila Srbija je imala 2013. godine kada je obolelo 303 ljudi, a umrlo 35 pacijenata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading