NIKOLA MITROVIĆ IZ VELIKE NACIONALNE LOŽE SRBIJE: Masoni nisu tajno društvo, a još manje bogato bratstvo!

Autor: D. PETROVIĆ

Vesti

16.07.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Masonerija nije tajna organizacija, već organizacija s tajnom, a jedna od naših tajni je i izgled naših rituala. Mason treba da bude slobodan čovek na dobrom glasu, da čini dobro iz ličnog zadovoljstva, a ne zato što je to njegova obaveza.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Nikola Mitrović

Ovako počinje priču za Srpski telegraf Nikola Mitrović, veliki majstor Velike nacionalne lože Srbije. Na ovaj položaj izabran je početkom juna u Beogradu, kada je i obeleženo 100 godina od formiranja Velike lože Srba, Hrvata i Slovenaca, osnovane u Zagrebu 9. juna 1919, samo šest meseci posle stvaranja istoimene države.

* Kako se postaje mason, koji su uslovi?

- Uslov za članstvo u masonskoj loži na prvom mestu je da kandidat bude slobodan čovek na dobrom glasu, kao i da kandidata predloži neko iz redova masona koji su na trećem stepenu. Kandidat prilaže biografiju, kao i potvrdu o neosuđivanosti. Pošto se obavi razgovor sa kandidatom, sledi glasanje o prijemu u bratstvo.

* Da li se članstvo nasleđuje i koje su dužnosti masona u loži i van nje?

- Da. Sin masona može postati član lože kada navrši 18 godina i za njegov prijem u bratstvo se ne glasa, pošto mu članstvo u loži pripada nasledno i oni se nazivaju luftoni. Ja sam, takođe, lufton. Moj otac je iniciran u bratstvo 1996. godine, a ja 2004. Dužnosti masona su da poštuje i voli porodicu, svoju zemlju i poštuje njene zakone, kao i da ne učini ništa po čemu ga se neće rado sećati.

* Koliko ima masona u Srbiji i ko su bili najpoznatiji srpski masoni?

- Trenutno u Velikoj nacionalnoj loži Srbije ima više od 500 članova u 23 poštovane lože. Ukupno u Srbiji ima oko 2.000 masona. Najznačajniji srpski masoni bili su Đorđe Vajfert, Stevan Mokranjac, Živojin Mišić, Petar Petrović Njegoš, Dositej Obradović, Branislav Nušić, Stevan Sremac...

* Da li je tačno da samo bogati ljudi mogu da budu masoni?

- Materijalno bogatstvo nije važno, bitno je da čovek bude bogat duhom i spreman na lično usavršavanje u svakom trenutku. Mi nemamo uticaj koji nam se priprisuje, to je jedan od mitova koji prati masoneriju.

* Kakav je stav masona po pitanju religije? Da li neko može da bude i vernik i mason?

- Svaki mason mora da bude verujući čovek. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading