BEOGRADSKO LETO NA KOSANČIĆEVOM VENCU 29. JUNA: Koncert hora "Rastko" pri Hramu Svetog Save

Autor:

Vesti

26.06.2019

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru Beogradskog leta, dečji hor "Rastko" pri Hramu Svetog Save, održaće 29. juna solistički koncert na Kosančićevom vencu. Na repertoaru će biti duhovne, dečje, rodoljubive i narodne pesme, a Beograđani i gosti srpske prestonice imaće nesvakidašnju priliku da uživaju u besplatnom a kvalitetnom muzičkom programu. Horom će dirigovati Stojanka Vukomanović, a početak koncerta je u 19.30 časova.

Dečji hor "Rastko" koji ove godine obeležava tri decenije rada, nastupio je i 21. juna u okviru manifestacije "Beogradske priče" kojom je Turistička organizacija Beograda najavila letnju sezonu.

Foto: Promo foto
Hor "Rastko"

Hor "Rastko"  je jedan od prvih dečjih pravoslavnih horova u Srbiji nakon Drugog svetskog rata, osnovan 1989.  godine. Satkan od Ljubavi, hor "Rastko" se iznad svega trudi da dostojno predstavlja Hram Svetog Save, pronoseći duh pravosavlja i Svetosavlja.  Duhovnik hora je nekadašnji član  "Rastka"  Dragan Šovljanski, paroh Hrama Svetog Save. Uz blagoslov Vladike, episkopa remezijanskog gospodina Stefana, od 2018. godine hor "Rastko" vodi Stojanka Vukomanović, profesor muzike. Pored Svete Liturgije, hor "Rastko" nastupa na koncertima, akademijama, manifestacijama, proslavama, u televizijskim emisijama, koncertnim salama, galerijama, na otvorenom (plato Hrama i beogradski trgovi).

Hor "Rastko" je osnovan kao podmladak Pevačkog društva "Mokranjac" pri Hramu Svetog  Save koji datira još od  1931. godine. Osnovan je na inicijativu  protojereja-stavrofora Steve Vlačića kako bi deca pevala na Svetoj Liturgiji. Dirigenti hora bile su Lidija Mijomanović, Jelena Damjanović, Jasmina Buali Stanojković, Georgina Stanišić i Jelena Jež.

"Rastko" je ostvario trajne snimke za fonoteku Radio Beograda, bio je prvi dečiji crkveni hor (jedno vreme i jedini) koji je nastupao u okviru Festivala duhovne muzike "Horovi među freskama". Održao je više koncerata među kojima se posebno izdvajaju:  koncerti u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu, Gradskoj kući u Kruševcu i koncert u okviru "Pančevačkih dana duhovne muzike", a u novije vreme i u Beogradskoj filharmoniji i Ambasadi Kanade u Beogradu.

Instagram horrastkohttps://www.instagram.com/horrastko/   

Facebook: Хор "Растко".  YouTube: Hor Rastko

Email: decjihorrastko@gmail.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading