Zdravstveni sistem Srbije najbolji u regionu, ali ispod nas su i Italija, Irska, Španija...

Autor: Republika

Vesti

25.02.2019

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdravstveni sistem Republike Srbije rangiran je kao 18. u Evropi, među 35 država starog kontinenta, prema najnovijim rezultatima Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (Euro Health Consumer Index EHCI) za 2018 godinu. Takvim rezultatom, Srbija je ostvarila napredak od 2 mesta u odnosu na 2017. godinu i postala lider u regionu kada je u pitanju zdravstvo.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Na danas objavljenoj prestižnoj EHCI listi zdravstvenih sistema Evrope, Srbija se nalazi ispred 14 država EU - Španije, Italije, Slovenije, Irske, Hrvatske, Кipra, Malte, Litvanije, Grčke, Letonije, Bugarske, Poljske, Mađarske i Rumunije. 

Među najzapaženijim rezultatima u 2018. godini istaknuti su nastavak informatizacije zdravstvenog sistema, uspešna implementacija elektronskog recepta, preduzete mere i rad na smanjivanju lista čekanja, značajni rezultati u smanjenoj upotrebi antibiotika, kao i aktivnosti u oblasti mentalnog zdravlja.

Zdravstveni sistem Srbije je do 2014.godine bio najslabije rangiran među državama Evrope. Ministarstvo zdravlja je tada preduzelo odlučne mere u cilju reforme i unapređenja našeg zdravstvenog sistema, a velika materijalna ulaganja u izgradnju savremenih zdravstvenih objekata i nabavku najsofisticiranijih aparata i opreme, kao i odgovorna kadrovska politika u zdravstvu, zapošljavanje najboljih mladih lekara i medicinskih sestara, omogućavanje njihovih specijalizacija i usavršavanja, omogućila su značajan napredak našeg zdravstva, koji je prepoznat i od merodavnih i meritornih  međunarodnih istrazivača kakav je Evropski potrošački indeks. Usled toga, zdravstvo Srbije je kontinuirano napredovalo na listi EHCI, i danas je plasman  naše zemlje bolji za čak 16 pozicija u odnosu na 2014.godinu. 

Foto: Promo foto

Кontinuiran napredak naše zemlje na EHCI listi i liderska pozicija među zemljama regiona, za Ministarstvo zdravlja Republike Srbije predstavlja jasnu potvrdu svega do sada učinjenog u prethodnih nepunih 5 godina, ali i, pre svega, obavezu da daljim aktivnostima i merama nastavi rad u cilju uspostavljanja još bržeg, efikasnijeg i kvalitetnijeg zdravstvenog sistema u Srbiji, u interesu građana naše zemlje.

Istovremeno, verujemo da uspeh našeg zdravstva i napredak zdravstvenog sistema predstavlja i dodatni motiv našim zdravstvenim radnicima da ostanu u svojoj zemlji, i da svoje profesionalne karijere grade u zdravstvenom sistemu koji je najbolji u ovom delu Evrope i u znatno boljim uslovima rada u odnosu na period pre 2014.godine.

Istraživanje Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) se obavlja od 2005. godine i predstavlja vodeće poređenje za procenu funkcionisanja nacionalnih sistema zdravstvene zaštite u 35 zemalja Evrope, na osnovu 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obaveštenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading