Ovaj grad u Srbiji juče je bio najzagađeniji u Evropi

Autor: Republika

Vesti

10.01.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vazduh u Valjevu juče je bio među ubedljivo najzagađenijim na svetu, pokazuju podaci sa sajta WAQI (World Air Quality Index).

RepublikaFoto: facebook.com/Tina Marinina

Indeks kvaliteta vazduha u ovom srpskom gradu iznosio je čak 382, što spada u najgoru kategoriju - opasno i podrazumeva izdavanje zdravstvenog upozorenja.

U slučaju ovako visokog indeksa zagađenosti građanima se preporučuje da izbegavaju sve napore na otvorenom, a posebno treba da budu oprezni oni čije je zdravlje već narušeno.

Poređenja radi, u Pekingu, koji važi za grad sa najzagađenijim vazduhom na planeti, ovaj indeks juče je iznosio između 156 i 160 (u zavisnosti od mernog mesta). Jedini grad u Evropi čiji je vazduh bio zagađeniji od onog u Valjevu juče bio je Ušak u Turskoj.

Na osnovu podataka aplikacije Ervižuel, koja prati zagađenost vazduha na svetskom nivou, gledajući svetske metropole, Beograd je bio na 10. mestu sa indeksom 166, a Peking se našao na 14. mestu.

Pored Valjeva i Beograda, na listi srpskih gradova sa najzagađenijim vazduhom juče su bili i Kosjerić (indeks 183), Beočin (180), Smederevo i Pančevo (lokacija kod Vatrogasnog doma) sa po 156 i Niš (151).

Građanima koji žive u mestima u kojima je indeks zagađenosti visok, a imaju respiratorne bolesti, kao što je astma, preporučuje se da izbegavaju zadržavanje na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, trebalo bi da ograniče vreme provedeno napolju.

Indeks zagađenosti vazduha (što veća vrednost, to gore)

1. Valjevo 382

2. Beograd 166

3. Kosjerić 183

4. Beočin 180

5. Smederevo 156

6. Pančevo 156

7. Niš 151

* podaci za jučerašnji dan

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading