(FOTO) Gradi se pešačka pasarela u Beogradu: POVEZUJE DVA FENOMENALNA MESTA!

Autor: Republika

Vesti

30.04.2018

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelična konstrukcija mosta preko Bulevara vojvode Bojovića postavljena je prošlog vikenda u okviru radova na izgradnji pešačke pasarele kojom će se ostvariti veza Velikog stepenišnog silaza i Savskog keja.

RepublikaFoto: beoinfo.rs
Pasarela će biti gotova na sledeće proleće

Ovaj objekat će povezati Beogradsku tvrđavu i pešačku zonu sa šetalištem duž Save i Dunava. Takođe, izgradnjom pešačke pasarele obezbediće se bezbedan prelazak preko frekventne ulice.

Radovi na izgradnji pasarele počeli su u oktobru prošle godine a podeljeni su u dve faze, s obzirom da se radi o više prostornih celina.

Trenutno se izvode radovi prve faze, u okviru koje se gradi čelični most i betonska spiralna rampa, dok će u drugoj fazi biti uređen plato Savskog šetališta prema Ušću, deo biciklističke staze, kao i staze na padini Beogradske tvrđave.

Vrednost svih ugovorenih radova sa izradom tehničke dokumentacije 214 miliona dinara.

U drugoj fazi realizacije urediće se slobodne površine Savskog šetališta, kao i staze na padini Beogradske tvrđave.

RepublikaFoto: beoinfo.rs
Trenutno se izvode radovi prve faze

Ovaj prostor trebalo bi da na proleće sledeće godine bude dostupan građanima i posetiocima Beograda.

Pasarela se gradi prema idejnom rešenju Mosta na Kalemegdanu, koje je izradilo JP Beogradska tvrđava 2008. godine, a rešenje je 2015. godine implementirano u gradski projekat IME, u okviru pešačke zone Knez Mihailove ulice. Pešačku pasarelu od Savskog keja do rova Beogradske tvrđave čine dve celine: prva je zavojita rampa sa liftovskom kulom i skulpturom na vrhu, a druga celina je pešački most, koji prelazi iznad kolske i železničke saobraćajnice i završava se stepeništem koji vodi do kote u podnožju Velikog stepenišnog silaza Beogradske tvrđave. Pešački most ima još dve pešačke grane, dva kratka čelična mosta, koji ga povezuju sa parkingom na krovu Beton hale i sa zelenom padinom na obodu Beogradske tvrđave.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading