PRAVA STVAR: ODRŽAN PRVI SAJAM BEZBEDNOSTI MOTOCIKALA U SRBIJI SMART MOTO SAFETY EXPO

Autor:

Vesti

13.04.2024

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Siguran ulazak u moto-svet

PRAVA STVAR: ODRŽAN PRVI SAJAM BEZBEDNOSTI MOTOCIKALA U SRBIJI SMART MOTO SAFETY EXPO

Foto: ST/Nemanja Pančić

Sajam bezbednosti motocikala u Srbiji - Smart Moto Safety Expo, jedinstvena prilika da se na jednom mestu dobiju odgovori na sva pitanja o bezbednom ulasku u moto-svet, održan je danas u Beogradu.

Mada je manifestacija održana prvi put, interesovanje je bilo veliko, a organizatori poručuju da će ovo postati tradicija.

Posetioci, bilo da su početnici ili iskusni vozači, imali su priliku da lično razgovaraju s vrhunskim profesionalcima iz različitih moto-oblasti i to na 10 bina, gde su, između ostalih, bili i pripadnici moto-jedinice Saobraćajne policije. Sve je bilo besplatno, od parkinga isključivo za motocikle do pića i hrane. Specijalni gosti bili su stunt-vozač Rade Mihajlov i moderator dr Vladimir Jevtić iz Asocijacije za bezbednost motociklista (ABM).

- Ovo je oblast u kojoj svaka improvizacija, nažalost, može da košta života i zdravlja. Za samo pet godina u Srbiji je stradalo više od 500 moticiklista i oko 10.000 je povređeno. Rizik da motociklista strada je i do 40 puta veći u odnosu na vozače automobila, dok oko 23 odsto ukupno povređenih u saobraćajnim nezgodama otpada na one koji su bili na motoru. Motocikl ne prašta greške. Naprotiv, svaka greška na motociklu skupo košta - priča Jevtić za Republiku.

I zato je, između ostalog, doneta odluka da se organizuje Sajam bezbednosti motocikala i da to postane tradicija.

- Vozači moraju da budu odgovorni i prema sebi, porodici, ostalim učesnicima u saobraćaju. Bilo da su početnici ili oni s dužim vozačkim stažom jer to ne znači da je vozač stekao sva potrebna znanja i veštine. A auto-škole moraju da rade po zakonski definisanom planu koji ima mane. Otuda nam je ideja da delimo besplatna znanja motociklistima i onima koji to žele da postanu da ljudi mogu da dođu s decom, da prošetaju i upoznaju motocikle na pravi način. Takođe, da čuju profesionalce u moto-oblasti s kojima na licu mesta mogu da se konsultuju o svemu: od izbora motocikala do saveta za bezbedno upravljanje - priča Jevtić.

Cilj sajma, kako dodaje, jeste da grešaka bude što manje:

- Edukacija je ključna stvar, kao i moto-trening i zaštitna oprema, koja bi trebalo da bude uočljivih boja. Dalje, vozači automobila obavezno da koriste pokazivače pravca. U Beogradu kao da se takmiče ko će manje puta da da migavac. Proveravajte ogledala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Bojan

13.04.2024 21:33

Sjajno!