Svečano otvorena Kadetska liga Beograda u šahu

Autor:

Vesti

12.04.2024

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove godine u Kadetskoj ligi Beograda učestvuje rekordne 33 ekipe iz 12 šahovskih klubova, u otvorenoj i ženskoj konkurenciji kod pionira, mlađih i starijih kadeta.

Svečano otvorena Kadetska liga Beograda u šahu

Foto: Foto ŠS Beograda

Danas su u svečanoj sali Matematičke gimnazije počela takmičenja u Kadetskoj ligi Beograda za 2024. godinu. Nakon festivala mladih šahista u februaru i gradskih školskih prvenstava u martu, ovo je već treće u nizu zvanično takmičenje za mlade šahiste iz kalendara Šahovskog saveza Beograda u ovoj godini.

Ove godine u Kadetskoj ligi Beograda učestvuje rekordne 33 ekipe iz 12 šahovskih klubova, u otvorenoj i ženskoj konkurenciji kod pionira, mlađih i starijih kadeta.

Takmičarima su se na svečanom otvaranju obratili generalna direktorka Izdavačke kuće „Klet“ Gordana Orlić Knežević, i predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić, koji je takmičenje proglasio otvorenim i istakao da ga svaki dolazak na šahovska takmičenja učini bogatijim, kao i da ŠSB poseban akcenat stavlja na šah u školama i među mladima.

Kadetska liga Beograda održava se od 12. do 14 aprila, tri prvoplasirana kluba u svakoj kategoriji dobiće pehare, a medalje će dobiti njihovi članovi, koji su odigrali barem jednu partiju. Posebnim sistemom bodovanja, primenjenim 2023.godine, biće proglašen apsolutno najuspešniji klub, koji će dobiti pehar.

Ne postoje pouzdani podaci o postanku šaha. Najverovatnije je da se pojavio pre više od 2.000 godina. Prilikom arheoloških iskopavanja u Uzbekistanu nađene su dve figurice od slonovače koje pripadaju periodu vladavine cara Huviške (II vek). Stručnjaci smatraju da su to šahovske figurice. U V veku nastala je u Indiji posebna vrsta vojne igre na drvenoj ploči — „čaturanga“, što znači četverodeoni. Čaturanga je kao daleki predak današnjeg šaha bila igra koja je odražavala sastav i poredak tadašnje indijske vojske, koju su sačinjavala 4 roda: pešadija, konjica, slonovi i borna kola, a u sredini su se nalazili radža (kralj) i njegov savetnik mantrin (današnja kraljica ili dama). Kretanje figura određivalo se bacanjem kocke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading