"TO JE TEHNIKA KGB" Da li je OVO ključni dokaz da je Putin likvidirao Navaljnog? Oglasio se čuveni aktivista

Autor:

Vesti

21.02.2024

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osečkin, osnivač portala Gulagu.net koji prikuplja svedočenja osuđenika i radnika iz ruskih zatvora kaže da je informacije dobio od izvora koji radi u arktičkoj koloniji gde je Navaljni umro u petak 16. februara.

"TO JE TEHNIKA KGB" Da li je OVO ključni dokaz da je Putin likvidirao Navaljnog? Oglasio se čuveni aktivista

Foto: Tanjug/AP

Izvor iz zatvora u kojem je ruski opozicionar, Aleksej Navaljni, pronađen mrtav, rekao je je da najverovatnije ubijen jednim udarcem u predelu srca, to je tehnika koju koristi KGB

- Modrice koje su pronađene na telu Navaljnog navodno odgovaraju metodi "egzekcije jednim udarcem". To je stari metod specijalnih snaga KGB-a. Obučili su svoje operativce da ubiju čoveka jednim udarcem u srce, u centar tela. To je bio zaštitni znak KGB - tvrdi Vladimir Osečkin, aktivista za ljudska prava koji je pobegao iz Rusije.

Osečkin, osnivač portala Gulagu.net koji prikuplja svedočenja osuđenika i radnika iz ruskih zatvora kaže da je informacije dobio od izvora koji radi u arktičkoj koloniji gde je Navaljni umro u petak 16. februara.

Julija Navaljni optužila je predsednika Rusije, Vladimira Putina, za smrt supruga, tvrdeći da je Aleksej Navaljni otrovan nervnim gasom Novičokom, te da ruske vlasti pokušavaju da zataškaju ubistvo tako što odbijaju da predaju njegovo telo.

Osečkin, međutim, nije ubeđen u to i kaže da bi vlasti mogle da ubiju Navaljnog na koji god način žele, i da ne bi želeli da "ostave trag u njegovom telu koji bi mogao direktno da odvede do Putina“.

On tvrdi da je Navaljni bio primoran da provede između dva i po do četiri sata na otvorenom gde je temperatura mogla da padne na minus 27 stepeni Celzijusa dan pre smrti.

 

 

Zatvorenike obično drže najduže sat vremena napolju, čak i u manje ekstremnim uslovima.

- Mislim da su prvo uništili njegovo telo tako što su ga dugo držali na hladnoći i usporili cirkulaciju krvi na minimum. A onda postaje vrlo lako ubiti nekoga, u roku od nekoliko sekundi, ako operativac ima iskustva u ovome - objasnio je Osečkin.

On kaže da je moguće da je korišćen jedan udarac - tehnika prikrivenog atentata koju su navodno koristile specijalne snage KGB da bi izbegle bilo kakve naznake uzroka smrti.

Pre nego što je postao ruski lider, Putin je služio nekih 15 godina u KGB-u kao obaveštajac, a penzionisao se 1990. sa činom potpukovnika.

Osečkin je rekao da veruje da prisustvo oficira FSB u zatvoru predstavlja dokaz da je Navaljnog ubio Kremlj. Podsetimo, Kremlj je više puta demantovao da ima ikakve veze sa smrću Alekseja Navaljnog.

- Ono što ja znam od svojih izvora jeste da je bila u pitanju specijalna operacija, koja je pripremana danima unapred. To je bilo naređenje iz Moskve, jer bez Moskve ne bi bilo moguće obustaviti snimanje kamera kao što je učinjeno - uveren je Osečkin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading