INICIJATIVA POLITIČKE STRANKE ISTINA IZ NOVOG SADA: Traže bolovanje za vlasnike pasa i mačaka!

Autor:

Vesti

26.01.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zalažemo se i da neka lečenja i terapije kućnih ljubimaca budu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, kaže predsednica Ivana Vujašin.

INICIJATIVA POLITIČKE STRANKE ISTINA IZ NOVOG SADA: Traže bolovanje za vlasnike pasa i mačaka!

Foto: Shutterstock

Novosadska politička stranka Istina, izašla je sa novom incijativom da se vlasnicima kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa i mačaka, omogući pravo na bolovanje. Kako su naveli u obaveštenju na svojoj zvaničnoj internet stranici ,,svaki držalac životinje po zakonu je dužan da joj blagovremeno obezbedi pomoć veterinara i negu ako je životinja obolela.

- U suprotnom mu preti kazna do 50.000 dinara. Vlasnici kućnih ljubimaca tako neretko dolaze u situaciju da biraju ili da plate kaznu i ugroze život ljubimca, ili da dobiju otkaz ako se zbog toga ne pojave na poslu. Takva neusaglašenost propisa veoma otežava život građanima i potpuno je nedopustiva u pravednoj i pravno uređenoj državi - stoji na sajtu ove poltičke stranke. 

Ivana Vujašin, predsednica političke stranke Istina izjavila je ovim povodom da se društvo suočava sa ogromnim ekonomskim izazovima, te da lečenje kućnih ljubimaca može biti veoma skupo. 

- Naša je obaveza olakšati život građanima i mnoge stvari učiniti jeftinijim i dostupnijim, a ne da ljudi imaju dilemu da li da izaberu kaznu ili otkaz. Takva dilema ne sme da postoji i naš je cilj moderna i uređena Srbija u kojoj je građanin zaštićen. Zato je jedna od stvari za koje se zalažemo ne samo liberalizacija režima bolovanja, već i to da neka lečenja i terapije kućnih ljubimaca budu pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Potrebno je brinuti se za njihovu dobrobit, ali isto tako voditi računa i o radnim obavezama i kao društvo neophodno je da ovo zakonski usaglasimo i da pronađemo ravnotežu između ova dva važna aspekta društvenog života - poručila je predsednica stranke koja je pokrenula ovu inicijativu.

Iz udruženja za zaštitu životinja ,,Ventura" ističu da je pre svega bitno poštovati i primenjivati zakon o dobrobiti životinja.
- Moramo biti svesni da živimo u zemlji u kojoj je svest o osnovnoj brizi o životinjama u deficitu, iako mi kao udruženje za brigu o životinjama dajemo velike napore kako bismo edukovali ljude u Srbiji… dovoljno je da pogledate razne prizore životinja koje žive na lancu, iako je to zakonom zabranjeno, nekontrolisano kočenje životinja kod nelegalnih odgajivača i prodaja na oglasima ili pijacama. To je osnovni problem velikog broja napuštenih pasa, kao i ogroman broj nečipovanih pasa što je osnovno kada je odgovorno vlasništvo u pitanju - ističu iz ovog udruženja i dodaju:

- Mišljenja smo da se u Srbiji za početak treba poštovati i primenjivati zakon o dobrobiti životinja kako bi životinjama bilo bolje ako je to zaista tema spomenute kampanje. Svedoci smo da se političari u Srbiji dotaknu teme životinja samo zbog publiciteta, pa se nadamo da to nije slučaj i sada. Savetujemo da pre priče o bolovanju, pokrenu kampanju za poštovanje i sporovođenje zakona, kampanju i za spomenutu problematiku: čipovanje, sterilizaciju i osnovno što je važno za dobrobit životinja. Kada se osnovno uskladi lako će doći i do razmatranja teme bolovanja zbog bolesti životinje, što bi bio veliki napredak u podizanju svesti.

REAKCIJE

Goca Tržan, pevačica
- Zaista ne znam šta bih rekla. Imam razumevanja, ali nemam konkretan komentar, nisam ni za, ni protiv. Kažem opet, razumem ljude koji imaju kućne ljubimce, a nemaju decu, znam i koja je obaveze i briga, ukoliko o kućnim ljubimcima vodiš računa onako kako bi trebalo, tako da sa te strane mogu da razumem - kazala je naša pevačica.

Tijana Dapčević, pevačica
- Ovo mi zvuči kao dobar vic. Zaista mislim da imamo mnogo ozbiljnije probleme kojima treba da se bavimo, od ovih - kratko je poručila.

Bojan Ostojić, trener FK Smederevo
- Bilo koja životinja, kao i čovek, kada se razboli ne može da se ostavi sama. Ja to odlično znam i podržavam ovu inicijativu da se omogući da se dobije bolovanje na kućnog ljubimca. Moj pas ima 14 godina a pinčevi žive 16-17 godina tako da uopšte nije prijatno kada se razboli. Pretpostavljam da bi se to odnosilo samo na uobičajene veće kućne ljubimce. Ja imam i ribice i pticu, a imao sam i zmiju pre nego što je porasla pa sam je dao u javni akvarijum. Međutim, pre sprovođenja ove inicijative trebalo bi bolje definisati i oko odsustva roditelja sa posla kada se deca razbole. Moja ćerkica ide u vrtić i znam da mnogi roditelji nemaju kome da ostave bolesno dete jer moraju da rade. Tako bolesne ih šalju u vrtić i onda se razbole i druga deca - kaže pomoćni trener FK Smederevo i nekadašnji defanzivac Partizana.

Zakon o brizi o životinjama

U Zakonu Republike Srbije, prema članu 6. vlasnik, odnosno držalac životinje je dužan da:
* prema životinji postupa sa pažnjom dobrog domaćina i da obezbedi uslove za držanje i negu životinja koji odgovaraju vrsti, rasi, polu, starosti, kao i fizičkim, biološkim i proizvodnim specifičnostima i osobinama u ponašanju i zdravstvenom stanju životinje.
* blagovremeno obezbedi pomoć veterinara ako je životinja obolela, pri porođaju životinje, kao i zbrinjavanje bolesne, povređene i iznemogle životinje.
* Vlasnik, odnosno držalac životinje odgovoran je za život, zdravlje i dobrobit životinje i mora da preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedio da se životinji ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah i stres, odnosno povreda.
Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:
1) prema životinji ne postupa sa pažnjom dobrog domaćina u skladu sa članom 6. stav 4. tačka 1) ovog zakona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading