SMRT MARICINE BEBE NEĆE PROĆI NEKAŽNJENO: Građani ogorčeni na doktora, potpisuju peticiju za oduzimanje licence, a TRAŽE JOŠ NEŠTO!

Autor:

Hronika

24.01.2024

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Marko Maksimović se našao na meti osuda zbog smrti bebe Marice Mihajlović, a građani neće da odustanu.

SMRT MARICINE BEBE NEĆE PROĆI NEKAŽNJENO: Građani ogorčeni na doktora, potpisuju peticiju za oduzimanje licence, a TRAŽE JOŠ NEŠTO!

Foto: Shutterstock, Društvene mreže

Marica Mihajlović

Bolna sudbina Marice Mihajlović, koja je ginekologa Marka Maksimovića iz bolnice u Sremskoj Mitrovici optužila za akušersko nasilje tvrdeći da je odbijao da joj uradi carski rez, zbog čega je beba ubrzo po porađaju i preminula, rastužila je, ali i razbesnela celu Srbiju.

Zbog ovog slučaja Marko Maksimović našao se na meti osuda, posebno što se nakon Marice javilo još nekoliko žena koje tvrde da su zbog ovog doktora ostale bez beba.

Ispred Skupštine grada u Sremskoj Mitrovici prošle subote organizovan je i protest protiv akušerskog nasilja

Tu se građani  nisu zaustavili. Svoje nezadovoljstvo masovno izražavaju i na sajtu peticija.onlajn gde je pokrenuta inicijativa da se dr Marko Milošević oduzme licenca i bude maksimalno kažnjen.

- Potpišite svi da se čoveku koji je sebi dozvolio da primeni fizičko nasilje i ugrozi život majke i koji je glavni krivac za smrt bebe te iste majke, oduzme licenca i izrekne momentalno maksimalna zatvorska kazna - navodi se u peticiji koju je do sada potpisalo preko 1.000 ljudi.

- Potpisujem zato što nijedna žena ne sme da trpi ovakav vid nasilja! Ko je tog doktora doveo na svet nego žena, majka, tadašnja porodilja! - jedan je od komentara potpisnika peticije.

- Više puta sam u toj bolnici videla svašta! Tome treba stati na put! - komentar je jedne od pacijentkinje iz Sremske Mitrovice.

Bilo je i onih koji su poverili da su i sami imali problema prilikom porođaja u toj klinici.

- Sama sam prošla pakao na drugom i trećem porođaju. Dosta je bilo iživljavanja!

Da podsetimo, Marica je u bolnicu primljena 11. januara, bez bolova, jer je nedelju dana premašila termin porođaja. Do tada je trudnoća bila uredna, a beba lepo napredovala. 

Nakon vizite i pregleda 12. januara, doktori odlučuju da je upute u salu za porođaj i da joj uključe indukciju kako bi se izazvale kontrakcije i porođaj ubzao. Međutim, tada i počinju porblemi, budući da se ni satim nakon toga apsolutno ništa nije dešavalo. Na smeni je u tom trenutku dr Marko Maksimović, ginekolog-akušer ove bolnice.

 

- Sestrice su videle da ne mogu prirodno da se porodim. On je rekao da će mi uraditi carski rez u 17 sati, ali ja sam ga čekala još sat dok se nije pojavio. I tada mu sestre kažu da se ne dešava ništa, da ne mogu da se otvorim, ali je on insistirao da se sve nastavi "svojim tokom". Beba je bila mnogo visoko i nije mogla da se spusti u karlicu, a ja sam se otvarala presporo, otprilike pola centimetra na sat - vidno potresena ispričala je majka bebe za Republiku.

Nakon sati mučenja na porođajnom stolu da na svet donese svoju devojčicu, Marica doživljava još jedan hladan tuš - jezivo akušersko nasilje od strane pomenutog doktora.

- Stavio mi je ruku na usta, uvrtao ruke, pretio mi je da će mi izbiti zube - rekla je neutešna Marica i dodala:

- Vređao me je i po nacionalnoj onovi, a rekao mi je i da će me udari i da ću imati dve lobanje. 

Kako nam je dalje kroz suze pričala dvadesetsedmogodišnja majka, doktor je potom "skočio na stomak" i pokušao da izgura bebu, ali se ona zaglavila u porođajnom kanalu.

- Ja sam u tom trenutku izgubila svest i dobijala sam kiseonik, a beba je ostala zaglavljena. Meni je od tog pritiska slomljeno rebro, a beba se ukakila i udahnula je mekonijum. Mogla je da udahne, ali nije mogla da izdahne vazduh i srce joj je stalo u 23.05 - ispričala nam je.

Bebu uspevaju da povrate, priključuju je na aprate i odvoze je istog trenutka iz porođajne sale odakle se hitno upućuje u bolnicu u Novom Sadu. Ipak, sutradan u 6 ujutru Marica dobija poziv da je beba preminula.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading