"SVAKO NEPOŠTOVANJE PACIJENTA JE OBLIK NASILJA!" Ministarka Grujičić osudila ginekologa zbog smrti bebe!

Autor:

Vesti

23.01.2024

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka je otkrila da je urađen unutrašnji stručni nadzor.

"SVAKO NEPOŠTOVANJE PACIJENTA JE OBLIK NASILJA!" Ministarka Grujičić osudila ginekologa zbog smrti bebe!

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ, Facebook

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić bila je gošća emisije "Uranak" na K1 televiziji, gde je razgovarala o aktuelnom slučaju akušerskog nasilja koji je potresao Srbiju. Najnovije informacije o slučaju Marice Mihajlović, koja je optužila ginekologa Marka Maksimovića za akušersko nasilje i smrt tek rođene bebe, otkrivene su u ovoj emisiji.

Ministarka je otkrila da je urađen unutrašnji stručni nadzor, ali da nije dao konačan zaključak. Kolege koje su vršile nadzor zahtevale su izjave svih učesnika tokom porođaja, uključujući i načelnike odeljenja bolnice u Sremskoj Mitrovici.

- Urađen je unutrašnji stručni nadzor koji nije dao svoj zaključak. Kolege koje su radile stručni nadzor su tražile da se svi učesnici, odnosno svi prisutni za vreme porođaja, daju izjave, kao i načelnici odeljenja bolnice u Sremskoj Mitrovici. Danas će biti dostavljene te izjave inspekciji i onda će inspektorka dati svoje mišljenje. Republička stručna komisija za akušerstvo tražila je i jedan objektivni spoljašnji stručni nadzor. Na osnovu spiska nadzornika koja rade po ovom Zakonu, odrediće se 3 nadzornika i oni će otići u bolnicu i imaju 2 nedelje vremena da napišu svoj izveštaj - objasnila je Grujičić.

Ginekolog koji je porodio Maricu Mihajlović je priveden, a ministarka je najavila pokretanje postupka protiv njega.

- I antikorupcijski tim je izašao na lice mesta i to će biti gotovo u toku ove nedelje. I tada ćemo imati sve informacije - rekla je Grujičić.

Ministarka Grujičić istakla je da Ministarstvo zdravlja vrši redovne kontrole porodilišta, ali je takođe naglasila da se ponašanje doktora prema pacijentima mora strogo nadzirati. 

- Nije smelo da se čeka da sve eksplodira na društvenim mrežama. Morala sam da budem obaveštena u roku od 2 sata o celom slučaju - rekla je ministarka u emisiji "Uranak" i objasnila šta je akušersko nasilje, kao i koje ponašanje doktora je dozvoljeno.

Ministarka je detaljno objasnila šta se smatra akušerskim nasiljem, ističući da svako nepoštovanje pacijenta, bilo verbalno ili neverbalno, predstavlja oblik nasilja.

- Akušersko nasilje je nasilje bilo kakve vrste. Recimo ako se porodilje i trudnice nazivaju neprimerenim imenima, ili jednom rečju svako nepoštovanje pacijenta je akušersko nasilje. Mora da poštujemo tu ženu koja, recimo, ne može da se napne. Moramo uzeti u obzir i da je sve je individualno i da zavisi i od pacijenata ko i kako šta doživljava. Recimo, ukoliko neki doktor pacijentkinju naziva 'dušo', jednoj će to olakšati, dok će drugoj to biti potpuno neprihvatljivo - objasnila je Grujičić.

Dodala je da nismo svi isti kada je u pitanju tolerancija na bol.

- Ženica čije je dete preminulo dobila je analgeziju, što znači da joj je prag tolerancije na bol bio niži. Neki ne žele primiti analgeziju i žele se poroditi potpuno prirodno, a to je takođe moguće. Ponekad se suočavamo s komplikacijama. Lepo je kada sve ide glatko, tada smo svi veliki doktori, ali kada se pojave komplikacije, eksperti se razlikuju od onih koji to nisu. Ko je tačno odgovoran u ovom slučaju, šta se dešavalo, šta se dogodilo u Vranju, na ta pitanja ne bi trebalo da odgovara samo unutrašnja, već i spoljašnja stručna kontrola – kaže ministarka zdravlja i dodaje, da bi Republička zdravstvena komisija morala da napravi protokol po kome će se postupati u slučaju komplikacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading