PACOV MOŽE DA SE POPENJE I NA 13. SPRAT! Najezda GLODARA u Beogradu - Evo šta je RAZLOG, i gde se najčešće pojavljuju!

Autor: D.B.

Vesti

11.01.2024

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problemi sa pacovima najčešće se javljaju u starim zgradama sa podrumima koji se ne održavaju na odgovarajući način.

PACOV MOŽE DA SE POPENJE I NA 13. SPRAT! Najezda GLODARA u Beogradu - Evo šta je RAZLOG, i gde se najčešće pojavljuju!

Foto: pixabay.com

Snimci sa društvenih mreža koji prikazuju pacove u centru Beograda izazvali su zabrinutost među Beograđanima. Njihova pojava u izlozima pekara, butika, na Savskom šetalištu i kod Hrama Svetog Save izazvala je negodovanje i zahteva hitno rešenje.

Prema rečima stručnjaka dr Duška Ćirkovića sa Biološkog fakulteta u Beogradu, pojava pacova u centralnim gradskim zonama nije neuobičajena. On ističe da pacovi dolaze u centar grada zbog potrage za hranom, te da je njihova brojnost nagoveštaj da je program deratizacije trebalo da bude intenzivniji. Stručnjak ističe da su pacovi opasni jer mogu biti prenosioci zaraznih bolesti, te da je njihova pojava u centru grada alarmantan signal za preduzimanje adekvatnih mera.

Ekipe Sektora za ekologiju JKP "Gradska čistoća" sprovode monitoring glodara i preduzimaju mere deratizacije u skladu sa utvrđenim žarištima. Deratizacija se sprovodi tokom cele godine, a preparati se pažljivo postavljaju na aktivna mesta štetnih glodara. Takođe, naglašava se da je rad u nehigijenskim naseljima specifičan i zahteva redovnu posetu i postavljanje mamaca.

Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

Pacov

 


Beograd je stari grad ispod koga se prostire čitav podzemni sistem sa mnoštvom tunela. Iako se glodari prvo pojavljuju u donjim nivoima zgrada, ukoliko se ne sprovede efikasna deratizacija, oni se mogu popeti i na više spratove. Problemi sa pacovima najčešće se javljaju u starim zgradama sa podrumima koji se ne održavaju na odgovarajući način.

Snimci pacova u butiku na Knez Mihailovoj ulici i pekari u Kosovskoj ulici izazvali su veliku pažnju javnosti. Nakon objavljivanja snimaka, preduzete su hitne mere deratizacije kako bi se ovi objekti oslobodili prisustva pacova. Iako su Beograđani zatečeni ovakvim prizorom, stručnjaci ističu da ova pojava nije neuobičajena za svetske metropole, te da je potrebno preduzeti adekvatne mere kako bi se problem rešio.

Neobični načini na koje pacovi dospevaju u domove

Stručnjaci ističu da kanalizacione i vodovodne cevi u Beogradu mogu biti puna glodara i insekata, te da pacovi mogu dospevati u domove kroz odvode i otvore ve-ce šolje. Ova činjenica demantuje uverenje da su stanovi na višim spratovima zaštićeni od prisustva pacova, te je neophodno preduzeti mere kako bi se sprečilo njihovo dospevanje u domove.

U zaključku, problem sa pacovima u centru Beograda zahteva hitnu reakciju nadležnih institucija kako bi se sprečila dalja brojnost ovih glodara i očuvala higijena i bezbednost građana.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading