ANALITIČARI TVRDE: Rat u Ukrajini bi mogao da potraje 10 godina i imaće kobne posledice za RUSIJU!

Autor:

Vesti

11.06.2022

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britansko ministarstvo odbrane saopštava sa su ruske snage ostale bez modernog oružja, što daje naznake kakav bi mogao da bude ishod rata u Ukrajini, koban po Rusiju i njenu ekonomiju.

ANALITIČARI TVRDE: Rat u Ukrajini bi mogao da potraje 10 godina i imaće kobne posledice za RUSIJU!

Foto: Tanjug/AP

Rusiji ponestaje modernog naoružanja i mora da koristi teške protivbrodske rakete u kopnenim napadima na Ukrajinu, koji su veoma neprecizne i mogu da izazovu značajne žrtve i kolateralnu štetu, kaže britansko ministarstvo odbrane.

Videli smo pre nekoliko nedelja tokom ruskih udara na grad Odesu na jugu zemlje da koriste stare sovjetske zalihe. Analiza koju dobijamo navodi da je simptomatično da Rusi ostaju bez oružja. Iskoristili su svoje modernije balističke krstareće rakete, iskoristili su svoje preciznije oružje visoke tehnologije, tako da su morali da kopaju duboko u arsenale da bi saznali šta sve imaju.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Siguran sam da bi neki Rusi to osporili – rekli bi da postoje neki taktički razlozi za ovo, ali prilično je verovatno, posebno imajući u vidu sankcije pod kojima je Rusija, da mnogo njenog naoružanja zahteva uvoz moderne zapadne tehnologije.

Dakle, kada ih sve iskoriste, s obzirom na tamošnje sankcije, možda će morati da dovezu još stare opreme, ali trenutak kada Rusi više neće imati čime da napadaju ukrajinske gradove se očigledno bliži. 

Strahovi koje Rusija otvoreno pokazuje zbog sve većeg prisustva NATO blizu njenih teritorija nisu bezazleni. Samim tim, pretnje koje upućuju zbog vojnih vežbi NATO u Poljskoj, koja se graniči sa Rusijim, deluju pomalo isprazno, kada je obelodanjena informacija da su oni ostali bez modernog oružja, bez kog se ne mogu suproststaviti Ukrajini, koja ima punu pomoć SAD, NATO i Evropske unije. 

Foto: www.profimedia.rs

Suhoj

Iako koriste oružje još iz sovjetskog doba, koje se ne može kontrolisati kao moderno, njegova snaga se ne može uporediti sa vojnom pomoći koju Ukrajina prima. 

Lažne spekulacije u ruskoj pobedi

Državni zvaničnici počeli su sami da daju sebi za pravo da spekulišu kako je Rusija nepobediva i da će Ukrajina izgubiti u ratu. Jedan od njih je hrvatski predsednik Zoran Milanović, čije izjave prestaju da budu kredibilne.

Foto: youtube.com/printscreen

Zoran Milanović i Vladimir Putin

On tvrdi kako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski svoju zemlju vodi u ratni poraz, jer je Rusija neuništiva. Ukoliko je neuništiva, zbog čega ruski državni zvaničnici strahuju od NATO približavanja. Takođe, svojim spekulacijama Milanović se direktno izolovao od načela zajedničke spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i NATO, koji govore jednim glasom.

Rusi nemaju snage da završe rat 

I ukrajinski i ruski izvori se uglavnom slažu da Rusi drže stambeni deo grada, dok su Ukrajinci utvrđeni prvenstveno u industrijskoj zoni oko velike hemijske fabrike Azot, odakle, prema ukrajinskim tvrdnjama, nastavljaju da izvode kontranapade.

Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandr Strjuk izjavio je da ukrajinske snage "daju sve od sebe da brane grad" i zaustave rusko napredovanje. 

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com/printscreen

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

- Oni ne štede svoj narod, oni samo šalju ljude kao topovsko meso, oni granatiraju našu vojsku - rekao je sekretar ukrajinskog Saveta za bezbednost i odbranu Aleksij Danilov. 

Кomandant bataljona Svoboda u okviru Nacionalne garde Petro Кusik rekao je ukrajinskoj televiziji da branioci uvlače Ruse u ulične borbe kako bi neutralisali nadmoć artiljerije i da su u četvrtak "uspeli da potisnu jedan ili dva bloka", ali su pretrpeli katastrofalni neuspeh u uništavanju neprijateljske artiljerije.

- Rusi nemaju snage da završe rat, može da potraje još 10 godina - istakao je Kusik. 

Mogući preokret

A Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, u četvrtak je izneo još veću procenu broja poginulih vojnika na njihovoj strani - od 100 do 200 dnevno. On je takođe apelovao na zapadne zemlje da im pošalju više teškog naoružanja, navodeći da im je potrebno 150 do 300 višecevnih raketnih sistema. SAD i Velika Britanija su im obećale tek nekoliko takvih sistema, posle dužeg oklevanja, prenosi hrvatski Index. 

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici

- Ukrajinci trpe gubitke, ali da se podsetimo kako se na Zapadu od početka rata odvija mišljenje, prvo da će Ukrajinci biti poraženi za nekoliko dana, pa pobediti, pa izgubiti. Pazite, činjenica je da Rusi napreduju praktično minimalno i dalje - zaključuje Podoljak. 

Opet su pokušali da napadnu kod Izjuma na jugu i od Popasne na severu. Osvojili su par mesta kod Izjuma i to je to, stalno pokušavaju da preseku autoput Bahmut-Lisičansk kod Popasne, ali ne uspevaju.

Hrvatski analitičar smatra da će to biti Pirova pobeda za Rusiju, jer oni "naprosto nemaju dovoljno ljudi", a Putin ne može da proglasi opštu mobilizaciju bez objave rata.

Brojno nadjačali Ruse 

Ukrajinci imaju više vojnika, ali nemaju opremu. Vidi se da i oni imaju problema jer su poslali jedinice teritorijalne odbrane u Donbas, za šta ti vojnici nisu bili spremni, mislili su da će braniti svoje gradove.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici

- Rusija sada govori da se ukrajinska vojska raspada, što nije tačno. Vidite da izvode seriju kontranapada i vraćaju teritoriju kod Hersona i Harkova. Ukrajinci su sada potrebno oružje, pre svega artiljerija. Dobili su oko 140 haubica, što je malo. Treba im najmanje dva do tri puta više. A kada dobiju višecevne raketne bacače MLRS i HIMARS, konačno će moći da udaraju na ključne neprijateljske položaje, 50 do 80 kilometara u dubinu – logistiku, komunikacije, komandna mesta, mesta za popravku opreme i odmor ljudi -naglašava Barić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Dragan

11.06.2022 15:09

Koje sranje od teksta...

Hercegov grad

11.06.2022 15:46

Pa to ide u vasu korist,pa sto ne napadnete Rusiju?!Lako jr pricati lazi i cekati,ali dice momenat kada cd vam se sve to osvetiti.Sto Rusi ne bi posksli malo preciznije rakete na spoj Polhske i Ukrajine,kamen na jymenu ne bi ostao.

Miki

11.06.2022 20:03

Kakve gluposti. Gde vi bre ovo nalazite? Ko vama daje ovakve "vesti"?