POTVRDA ODBORNIČKIH MANDATA: Danas konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda

Autor:

Vesti

11.06.2022

06:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika Skupštine grada, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Poslovnikom, predsedavaće najstariji odbornik.

POTVRDA ODBORNIČKIH MANDATA: Danas konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda

Foto: youtube/printscreen/Djordje Jojkic

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda biće održana danas i na njoj će biti potvrđeni odbornički mandati i izabrani predsednik gradskog parlamenta i njegov zamenik.

Takođe, na sednici će se odlučivati i o razrešenju sekretara gradske skupštine i njegovog zamenika, kao i o postavljaju novog sekretara gradskog parlamenta i njegovog zamenika, a odbornici će se potom izjasniti i o predlogu rešenja o izboru članova administrativno - mandatne komisije.

Konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika Skupštine grada, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Poslovnikom, predsedavaće najstariji odbornik.

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a u novom sazivu gradskog parlamenta naći će se odbornici sedam lista koje su "preskočile" izborni prag od tri odsto na izborima 3. aprila.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zastava Srbije

Na tim izborima najviše glasova dobila je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" koja će u novom sazivu skupštine imati 48 odbornika.

Lista "Ujedinjeni za pobedu Beograda - Vladeta Janković" obezbedlila je 26 odborničkih mesta koja će, prema ranijim izjavama čelnika stranaka koje čine tu listu, biti podeljena u više odborničkih grupa.

Tako će demokrate formirati svoju grupu koja će brojati devet odbornika, a svoju odborničku grupu imaće i Narodna stranka čijih će šest odbornika voditi advokat Miloš Pavlović.

Kada je u pitanju Stranka slobode i pravde, predstavnici te stranke kažu da se još uvek ne zna da li će imati samostalnu odborničku grupu u Skupštini Beograda, ali da će biti najsnažnija opozicija SNS.

Koalicija "Moramo" imaće svoju odborničku grupu čiji će šef biti kandidat za gradonačelnika Dobrica Veselinović, a koju će činiti 13 odbornika.

Lista "Ivica Dačić - premijer Srbije, Toma Fila - gradonačelnik Beograda" imaće osam mandata, dok će lista koalicije "Nada za Beograd" imati sedam odbornika.

Odbornička grupa Dveri imaće četiri odbornika u novom sazivu gradskog parlamenta, a isto toliko odbornika imaće i Zavetnici.

Nakon konstituisanja Skupštine grada, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika, koji mora biti iz redova odbornika, preneli su mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading