Brnabić i Šib potpisali sporazum: Saradnja Srbije i Nemačke na višem nivou, stvaraju se osnovi za još uspešnije partnerstvo! (FOTO)

Autor:

Vesti

10.06.2022

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saradnja između Srbije i Nemačke sada na još višem nivou.

Brnabić i Šib potpisali sporazum: Saradnja Srbije i Nemačke na višem nivou, stvaraju se osnovi za još uspešnije partnerstvo! (FOTO)

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Sporazum o saradnji između vlada Srbije i Nemačke u oblasti kulture, obrazovanja i nauke potpisan je danas u Beogradu.

Sporazum su potpisali premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib koji su istakli da se na ovaj način saradnja između dve zemlje podiže na viši nivo, ali i izrazili zadovoljstvo što je sporazum potpisan na dan kada će našu zemlju posetiti nemački kancelar Olaf Šolc.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

- Ovo je rezultat dugotrajnog rada na usaglašavanju svega onoga što ovaj sveobuhvatni sporazum sadrži. Na ovome smo radili više od deset godina - rekla je Brnabić.

Navela je da će sporazum najviše koristiti obrazovnim institucijama, naučnim institutima, kulturnim ustanovama, filmskoj produkciji, ali i mladima, jer se, dodala je, tiče i saradnje u oblasti omladinskog preduzetništva i sporta.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

Brnabić je rekla da je Nemačka naš najvažniji trgovinski partner i najveći bilateralni donator.

- Nemačke kompanije trenutno u Srbiji zapošljavaju više od 76.000 ljudi. Prošle godine sa Nemačkom smo dostigli rekordnu robnu razmenu koja je prešla 6,5 milijardi evra, a ako pogledamo sveukunu našu razmenu, i roba i usluga, ona je dostigla u 2021. godini skoro osam milijardi evra - istakla je Brnabić.

Izrazila je zadovoljstvo što se potpisivanjem sporazuma u oblasti kulture, obrazovanja i nauke dodatno produbljuje saradnja Srbije sa Nemačkom i stvaraju osnove za još uspešnije partnerstvo u narednim godinama.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

- Zahvaljujem čitavom timu u ambasadi i vladi Nemačke koji su zajedno sa nama radili na ovome, ispratili svaki korak i bili dovoljno uporni kako bi došli danas do ovoga. Sada nam ostaje lepši deo posla, a to je implementacija koja će biti pre svega na dobrobit mladim ljudima, studentima, učenicima, naučnim i kulturnim institucijama - rekla je Brnabić.

Ambasador Šib zahvalio je Vladi Srbije i premijerki na doprinosu za ovaj sporazum i istakao da se na ovaj način saradnja u oblasti kulture, obrazovanja i nauke između dve zemlje podiže na viši nivo.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

- Nećemo samo da se povezujemo još više i dublje ekonomski, tehnološki...nego i društveno-kulturno - rekao je Šib.

Naveo je da saradnja u sportu treba da olakša olimpijskim komitetima razmenu trenera, ali i da sporazum pruža osnovu za saradnju muzeja, razmene omladine...

Ambasador Šib je, između ostalog, podsetio da će 26. juna u Novom Sadu biti održan "Betoven maraton", kada će filharmoničari iz Dortmunda i članovi Beogradske filharmonije izvoditi sve Betovenove simfonije, te dodao da će to produbiti međusobno poznavanje kulture, prenosi Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading