Vesić: Polisa odgovornosti na jesen u Zakonu o izgradnji

Autor:

Vesti

13.08.2021

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da očekuje da će u septembru u Zakon o planiranju i izgradnji biti uvedena odredba o polisi odgovornosti koja predviđa obavezu investitora da ima polisu osiguranja od štete trećim licima.

Foto: Grad Beograd

Goran Vesić

Vesić je podsetio da je posle urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici u ime Grada Beograda uputio predlog Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za što hitniju izmenu Zakona o planiranju i izgradnji.

- Tražili smo da se uvede da svi koji grade imaju polisu odgovornosti od štete trećim licima i imamo uveravanja iz ministarstva da će u septembru to ući u zakon - rekao je Vesić novinarima u Starom dvoru posle uručenja ključeva stanova za privremeno stanovanje stanarima Vidovdanske.

Naveo je da će ubuduće ako se desi sličan slučaj kao u Vidovdanskoj postojati polisa odgovornosti, odnosno, osiguranja iz koje će moći da se naplati šteta.

- Sada su oštećeni prepušteni sami sebi, kao u slučaju stanari u Dubljanskoj koji su dobili presudu protiv investitora, su recimo dobili, ali se do danas nisu uselili u stanove jer je to bila njihova privatna borba protiv investitora, bez učešća države - kazao je Vesić.

Istakao je da se na taj način uvodi red u izgradnju i dodao da će komisije procnenjivati vrednost polisa,ali da će biti skuplje u delovima grada gde su starije zgrade.

Vesić je kazao da je Grad zatražio da se uvede odgovornost ne samo kompanija koje, podsetio je, imaju polisu o profesionalnoj odgovornosti, već i onih koji vrše nadzor i privatnih fizičkih lica.

- Za ono što se desilo u Viodovdanskoj ulici, neko je to potpisao i dozvolio, i mora da snosi odgovornost - naveo je zamenik gradonačelnika.

Na pitanje da li će nova zgrada u Vidovdanskoj biti izgrađena u najavljenom roku od godinu dana i da li će Grad uspeti da naplati štetu od investitora koji je izazvao urušavanje, Vesić je kazao da će izgradnja nove stambene zgrade početi pre nego što se naplati šteta od investitora.

- Ništa se nije dogodilo što nije predviđeno zakonima, samo je razlika u tome što ćemo mi da izgradimo stanove. Sigurno ćemo naplatitištetu od investitora, jer taj plac pored ima vrednost. Umesto da stanari naplate i čekaju dve-tri godine, mi smo samo zamenili redosled - kazao je Vesić.

Dodao je da ne vidi razloga da sudski spor dugo traje i da su, koliko mu je poznato, izjave u policiji i tužilaštvu, dali i investitor i uzvođač radova.

- Sve je u papirima, zna se ko je šta radio, sta se dogodilo, ne vidim razlog da spor dugo traje. Investior je imao građevinsku dozvolu, ali postoji i projekat temelja jame, a ovde je očigledno rađeno suprotno od projekta - kazao je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading