Radojičić: Beograd na vodi je dragulj Jugoistočne Evrope

Autor:

Vesti

21.05.2021

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas „Kulu Beograd”, najveći objekat u izgradnji u okviru projekta "Beograd na vodi". On je tom prilikom precizirao da je trenutno na ovom zdanju angažovano 750 radnika, a na čitavom projektu više od 2.200.

RepublikaFoto: BEOINFO
Zoran Radojičić

Čitava zgrada biće na visini od 168 metara, a trenutno su radovi na 150. metru. Očekujemo završetak glavnih radova do kraja godine, jer je projekat veoma zahtevan. Kula je jedna od retkih, ako ne i jedina zgrada na svetu koja kroz samo 10 spratova postiže rotaciju od 90 stepeni. Do sada je 870 stanova useljeno, a očekuje se da ih do kraja godine bude još oko hiljadu. Na prostoru projekta „Beograd na vodi” biće ukupno 1,8 miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora – istakao je Radojičić.

Kako je naglasio, "Kula Beograd" je namenjena svim sugrađanima i gostima našeg grada, jer će se na njenom vrhu nalaziti vidikovac sa pogledom od 360 stepeni. Odavde će se pružati pogled na celu prestonicu, njene reke i znamenitosti, pa će Beograđani i turisti moći da sagledaju Beograd iz sasvim novog ugla. 

Karakteristični "uvijeni" oblik simbolično predstavlja obližnje ušće Save u Dunav i spajanje dve velike reke. U nivou drugog sprata, Kula će sa Galerijom Beograd biti povezana pešačkim mostom, odakle će se brzim liftovima stizati direktno do vidikovca. U podnožju ove kule je višenamenski plato na kojem će tokom cele godine biti različitih javnih dešavanja za sve građane i posetioce Beograda. Posebno želim da istaknem da je izgled platoa inspirisan umetnošću evropskih trgova, ali su dizajneri uzeli u obzir i lokalno nasleđe i tradiciju, kao i urbanu kulturu Beograda – kazao je Radojičić. 

RepublikaFoto: BEOINFO

Gradonačelnik Beograda je posebno skrenuo pažnju na to koliko se vodi računa o ekološkom aspektu ovog projekta, energetskoj efikasnosti i zelenilu. 

Krov Galerije Beograd je šezdeset odsto prekriven zelenilom, to je najzeleniji trg u regionu, a brojne su i javne zelene površine, igrališta i parkovi – rekao je Radojičić za TV Prva.

Radojičić je najavio da će u narednim godinama jedan od prioritetnih zadataka biti čistoća reka, jer će samo na taj način moći da se kompletno iskoristi potencijal ovog prostora.  

S druge strane, Savski trg je najzeleniji trg gde će na kraju biti zasađeno 300 stabala. Ceo kompleks je građen tako da bude prilagođen biciklistima i pešacima, povezan je sa postojećom mrežom staza za bicikliste duž Novog Beograda – istakao je Radojičić.

Još jedna specifičnost "Kule Beograd" ne samo u domaćim već i u svetskim okvirima jeste upotreba specijalnih fasadnih stakala. Naime, do 9. sprata biće ugrađena stakla koja u sebi imaju linije nevidljive ljudskom oku, a koja služe očuvanju biodiverziteta. 

Gradonačelnik Radojičić je precizirao da tokom sunčanih dana oko sto hiljada ljudi uživa u ovom prostoru, tako da prednosti osećaju svi sugrađani.

Završetkom "Kule Beograd", budućeg simbola grada, koji nas očekuje krajem ove godine, zaokružujemo izgradnju jezgra projekta. Kada čitav Beograd na vodi, kao savremeni gradski koncept, bude završen, postaće dragulj ne samo Beograda već i ovog dela Evrope – kazao je Radojičić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading