Vesić: ODBIJENI ZAHTEVI MINISTARSTVA I GRADA ZA ODLAGANJE PRODAJE SLIKA IZ JUGOESKSPORTA

Autor: Republika.rs

Vesti

17.05.2021

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nažalost, oni koji su organizovali prodaju 148 umetničkih slika iz kolekcije Jugoeksport u bescenje odbili su danas zahteve Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Beograda da se licitacija planirana za sutra odloži, napisao je na svom Fejsbuk nalogu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

RepublikaFoto: Tanjug/Beoinfo/Predrag Mitić
Goran Vesić

- Kažu da ih ne obavezuje rešenje Muzeja grada Beograda i Narodnog muzeja da se ove slike proglase za kulturno dobro!? Oni su odlučili da prodaju naše kulturno blago. Neka im služi na čast!

Zakazali su javno nadmetanje sutra u 11 sati u Agencija za licenciranja stečajnih upravnika, Terazije 23, treći sprat, sala 301.

Muzej grada Beograda sutra, u to vreme, na zakazanoj licitaciji, predstavljaćemo ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ja. 

- Pozivam sve medije da sutra dođu na licitaciju kako bi se uverili hoće li ove vredne slike ostati u našim muzejima ili će se preprodavati u inostranstvu. 

Ovo kulturno blago pripada Srbiji. Nadam sutra ovo naše blago neće biti prodato u bescenje.

- Pozivam u ime Grada Beograda sve one koji su se prijavili da kupe ove slike u bescenje da ne zarađujuna kulturnom dobru našeg naroda. Molim vas da ove slike ostavite u našim muzejima. Ako ne zbog nas koji danas živimo ovde tada zbog generacija koje dolaze.

- Ovo je 36. prodaja umetničkih slika iz stečaja koja se dogodila u Srbiji. Niko do sada nije digao glas, a kulturno blago našeg naroda prodaje se u bescenje po belom svetu. Vreme je da ovo što sutra pokušavaju bude poslednja takva licitacija - napisao je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading