Nove garaže, table i cene u Beogradu

Vesti

11.02.2019

06:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi sistem zonskog parkiranja u Beogradu počinje u ponedeljak 18. februara, kada će JKP "Parking servis" promeniti 1.600 tabli sa oznakama zonskog parkiranja, koje će sadržati sve neophodne informacije na ćirilici i na engleskom jeziku.

RepublikaFoto: Tanjug
NOVA PARKING-MESTA U CENTRU GRADA: Čupković i Vesić

U prethodnom periodu JKP "Parking servis" je na Vračaru postavio 1.500 senzora za monitoring sistem, koji pokazuje slobodna parking-mesta, a ove godine će u Starom gradu postaviti još 2.000 senzora.

- Na taj način vozačima se skraćuje vreme za traženje slobodnih parking-mesta. Takođe, ove godine se na zahtev građana očekuje širenje zonskog sistema na području opština Palilula, Zvezdara, Voždovac i Novi Beograd - najavljuje Andrija Čupković, direktor JKP "Parking servis".

On navodi da se u narednih nekoliko godina planira i izgradnja podzemnih garaža: Studentski trg, Kneza Miloša, Skerlićeva i garaža na platou ispred SC Pinki u Zemunu.

RepublikaFoto: Tanjug

Problem parkiranja vozila građana sa posebnim potrebama

U prethodnom periodu su rekonstruisane sve garaže i parkirališta.

- U najveće četiri višeetažne garaže postavljene su stanice za plaćanje prilagođene licima sa posebnim potrebama i ugrađeni liftovi kako bi naši korisnici mogli da koriste garaže. Planira se postavljanje senzora na opštim i posebnim parking-mestima na ulici za osobe sa posebnim potrebama. Time će bahati vozači biti sprečeni da nepropisno parkiraju i biće omogućeno brzo uklanjanje takvih vozila i oslobađanje parking-mesta namenjenih osobama sa posebnim potrebama - kaže Čupković.

- Širenjem zonskog sistema parkiranja i izgradnjom podzemnih garaža rešava se problem nepostojanja dovoljnog broja parking-mesta u gradu. Veliki broj vozača je zahtevao dodatno vreme za parkiranje kako bi uspeo da završi aktivnosti koje je nemoguće završiti po njima u kratkom vremenu, pa ćemo i tu uvesti promene - kaže Čupković.

Naime, Gradski sekretarijat za saobraćaj i JKP "Parking servis" su u prethodnom periodu analizirali zahteve korisnika i na osnovu stanja na terenu, brojanja saobraćaja, od 18. februara uvode se promene u zonama po pitanju cene i vremenskog trajanja parkinga.

Centar grada - najatraktivnijih 1.000 parking-mesta

Uvodi se i nova, A zona pored novoizgrađene pešačke zone.

- Ovde je dozvoljeno zadržavanje maksimalno 30 minuta. U crvenoj zoni, pored dosadašnjeg sata, moguće je zadržati se još 30 minuta. Cena dnevnih karata u zoni A i crvenoj zoni iznosi 2.800 dinara (prvih osam dana - 1.400 dinara). U najužem gradskom jezgru zona A i crvena zona, gde su najatraktivnija parking-mesta, koja zahtevaju brzu izmenljivost vozila, neophodno je imati višu cenu dnevne karte - objašnjava direktor Čupković.

On naglašava da je to jedini način da se obezbedi izmenljivost vozila na jednom parking-mestu, kao i da stanari iz tog dela grada imaju gde da parkiraju svoja vozila.

- U odnosu na period pre pet godina, zadržane su cene po započetom satu, zadržane su cene povlašćenih pretplatnih karata, a savesnim vozačima omogućeno je da po nižim cenama plaćaju dnevne karte. Istovremeno smo omogućili bržu izmenljivost u centralnom delu grada i omogućili komfornije parkiranje u žutoj i zelenoj zoni - objašnjava Čupković.

RepublikaFoto: Tanjug
Garaža "Pionirski park"
ČINJENICE
Poređenje cena iz 2013. i 2019. godine
Cena po započetom satu za sve tri zone (crvena, žuta, zelena) ostaje nepromenjena.
Cena povlašćene pretplatne karte (PPK) ostaje nepromenjena (stanari plaćaju 457 dinara za mesec dana parkiranja u delu grada u kom žive)
U 2013. cena dnevne karte za sve tri zone iznosila je 1.870 dinara
U 2019, ukoliko dnevnu kartu platite u prvih osam dana, cena iznosi:
u zoni A i crvenoj zoni 1.400 dinara
u žutoj zoni 1.260 dinara
u zelenoj 980 dinara
u plavoj zoni 360 dinara

U zoni "A" i crvenoj zoni cena dnevne karte iznosi 2.800 dinara, u žutoj zoni 2.520 i u zelenoj zoni 1.960 dinara. Ukoliko se u prvih osam dana plati izdata dnevna karta, njena cena je umanjena 50 odsto.

ČINJENICE
Izmene u parkiranju
Do 18. februara:
U ulicama užeg i šireg centra Beograda do sada su postajale zone sa vremenskim ograničenjem.
Vozači su mogli svoja vozila parkirati od 7 do 21 sat i subotom od 7 do 14 časova po zonoma:
- U crvenoj (prvoj zoni) - 60 minuta
- U žutoj (drugoj zoni) - 120 minuta
 U zelenoj (trećoj zoni) - 180 minuta
Od 18. februara:
Zona A
Dozvoljeno parkiranje 30 minuta (cena za 30 minuta je 100 dinara)
Nema dodatnog vremena.
Zona jedan (crvena)
Dozvoljeno parkiranje 60 minuta (cena za sat vremena 56 dinara)
Dodatnih 30 min. - cena 100 dinara
Zona dva (žuta)
Dozvoljeno parkiranje 120 minuta (cena za sat vremena 48 dinara)
Dodatnih 60 min. - cena 180 dinara
Zona tri (zelena)
Dozvoljeno parkiranje 180 minuta (cena za sat vremena 41 dinar)
Dodatnih 60 min. - cena 140 dinara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading