Evropska Noć istraživača u Srbiji

Autor:

Zabava

04.09.2018

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Noć istraživača biće održana 13. put širom Evropeu petak, 28. septembra, a nezaobilazno naučno druženje održaće se te večeri i širom Srbije uz brojne naučne avanture, izložbe i predavanja sve od 15 do 24 časa, dok će se u pojedinim gradovima naučna zabava odvijati i u subotu, 29. septembra od 16 do 20.

RepublikaFoto: Promo

Kako koristimo nauku u svakodnevnom životu

Razotkrivajući naučne teorije i eksperimente, vodeći posetioce na putovanje u daleku prošlost, ali i blisku budućnost i prikazujući izbliza kako izgledaju putevi naučnika i istraživača, Noć istraživača ove godine održaće se pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć". 

ZAŠTO NE VERUJEMO NAUCI

Noć istraživača u Srbiji se ove godine održava po deveti put, a naučni sadržaji biće realizovani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Ubu, Užicu, Svilajncu, Ćupriji, Jagodini, Kragujevcu, Smederevu, Ranovcu, Čačku, Leskovcu, Novom Pazaru, Knjaževcu, Despotovcu, Kruševcu, Trsteniku, Negotinu, Zaječaru, Subotici, Zrenjaninu, Inđiji, Kanjiži, Kikindi, Šapcu.

- Jedan od velikih problema sa kojim se društvo sreće jeste sve veće nepoverenje u nauku, jer je suviše nejasna, ali i u naučnike, jer su suviše nepristupačni. Projekti i manifestacije kao što su Noć istraživača razbijaju ove predrasude i vraćaju poverenje dok u isto vreme inspirišu nove generacije da se zainteresuju i bave naukom - navodi redovna profesorka na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Tijana Prodanović, programska koordinatorka projekta ReConNeCt  koji pokriva teritoriju Vojvodine. 

RepublikaFoto: Promo


-Evropska Noć istraživača tako će biti organizovana širom Beograda, uz Veliku naučnu avanturu, Lov na blago i upoznavanje sa bogatim secesionističkim nasleđem prestonice, a najznatiželjniji će moći da se upuste u razotkrivanje tajni antičkih mozaika ili istraživanje nevidljive strane grada pod UV svetlom! 
Novi Sad će se predstaviti, ali i preispitati veze na kojima počiva život, od onih najsitnijih u našim ćelijama do veza zhvaljujući kojima uređaji razgovaraju.

Posetioci će moći da saznaju kako je došlo do velikog otkrića u bašti jedne bake kao i kako su novi život dobili ukusi naše prošlosti. 

OD KIKINDE DO NOVOG PAZARA


Čačak će osvetliti različite stranice gradske istorije, od rimskih termi do krajputaša, Kragujevčani će svoje znanje moći da provere u velikom naučnom kvizu,  dok će u Kruševcu kroz naučne radionice posetioci biti upoznati kako sa endemičnim, tako i sa reliktnim vrstama Srbije. 

RepublikaFoto: Promo
Najmlađi su uvek i najradoznaliji

Istorijski vremeplov dočekaće posetioce Noći istraživača u Novom Pazaru, dok će Leskovac predstaviti stare običaje i nesvakidašnje zanate, ali i čuveno poselo i bogatu gastronomiju. U Pomoravlju (Jagodina, Svilajnac, Ćuprija i Despotovac) će posetioce dočekati NOU tim i pokazati im, između ostalog, kako da naprave tečnost sa rogovima ili ekološka vozila. 
Kikinda će svojim posetiocima otkriti svet iz perspektive čuvenih sova ušara, u Šapcu će biti predstavljen „srpski Stounhendž", dok će Bečej odškrinuti vrata prošlosti kroz radionicu tradicionalnih apotekarskih preparata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading