Ministarstvo kulture nastavlja da pomaže Prokuplje

Autor:

Zabava

10.07.2018

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo kulture i informisanja će nastaviti, u skladu sa mogućnostima, da pomaže kulturni razvoj Prokuplja, kako u pogledu savremenog stvaralaštva tako i u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, naglasio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u Prokuplju otvarajući izložbu „Pločnik 90 godina traganja“ u Narodnom muzeju Toplice.

RepublikaFoto: Promo foto
Ministar Vukosavljević obišao lokalitet Pločnik u Prokuplju

- Ova izvanredna izložba pokazuje delove velike vinčanske kulture koja je stara od pet do osam hiljada godina. Duboka prošlost evropske civilizacije progovorila je iz zemlje u vidu fantastičnih umetničkih dela i razvijenog zanatstva - primetio je ministar. 

Podvukavši da izložba prikazuje da je vinčanska kultura bila kolevka onoga iz čega su kasnije nastali Evropa i evropska kultura, a potom i civilizacija, Vukosavljević je ocenio da su na ovoj postavci predstavljeni predmeti velike umetničke vrednosti i da se delova ove izložbe ne bi se postideli ni svetski muzeji.

Istakavši da Srbija ima odličnu međunarodnu saradnju u oblasti kulture, ministar je najavio da će Ministarstvo kulture ohrabriti i naći načine da arheolozi i stručnjaci iz drugih zemalja dođu u Prokuplje na lokalitet Pločnik, podsetivši da ta vrsta saradnje već odlično funkcioniše na arheološkom lokalitetu Glac. 

Vukosavljević je podvukao da je Prokuplje važno zato što je grad sa dugom tradicijom, kulturnom i istorijskom. Naglasivši da zahvalnost Ministarstva kulture ide i pripada ljudima koji rade u oblasti kulture u Prokuplju, lokalnoj samoupravi, gradonačelniku i svim prokupčanima koji su pokazali da im je do kulture u njihovom gradu veoma stalo, Vukosavljević je zaključio da je Ministarstvo tu da pomogne i to će i dalje činiti sa velikim zadovoljstvom. 

Ministar Vukosavljević je u okviru svoje posete Prokuplju obišao Istorijski arhiv Prokuplje, Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata” i arheološki lokalitet Pločnik, a primili su ga rukovodioci Skupštine opštine Prokuplje na čelu sa predsednikom Aleksandrom Simonovićem.  

Za Prokuplje je preko konkursa Ministarstva kulture i informisanja izdvojeno više od 25 miliona dinara. Za adaptaciju Istorijskog arhiva u istom periodu izdvojeno je više od 4.5 miliona dinara, dok je za Narodni muzej opredeljeno skoro 5.5 miliona dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading