Zaštita iz kosmosa: Evo koliko kineskih satelita čuva Srbiju iz svemira!

Autor:

Vesti

31.10.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istorijski dogovor Beograda i Pekinga! Kako saznaje Srpski telegraf, Srbija i Kina postigle su sporazum po kojem će nam Kinezi, kad god nam to zatreba, dostavljati snimke svojih satelita, koji pokrivaju bukvalno celu planetu. A u svemir su ih lansirali čak 77.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prema informacijama našeg lista, ovaj dogovor imaće ogroman značaj za bezbednost zemlje jer ćemo moći u realnom vremenu da znamo svaki, pa i najmanji pokret vojnih trupa bilo koje od zemalja u našem okruženju. Takođe, ništa manju vrednost ovi snimci neće imati ni za poljoprivredu, meteorološke prognoze, praćenje migracija, kontrolu telekomunikacija...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vučić i Đinping

- Kinezi su svoju tehnologiju usavršili do te mere da sateliti koje su lansirali u svemir mogu bez problema da detektuju čak i najsitnije detalje bilo gde na Zemlji, poput registarskih oznaka na automobilima i ljudskih lica. Na ovom dogovoru dugo se radilo, a da do njega dođe, najzaslužniji su svakako izuzetni odnosi dvojice lidera Aleksandra Vučića i Si Đinpinga - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa koji je od početka bio uključen u razgovore čiji je glavni deo obavljen prilikom nedavne Vučićeve posete Kini.

Karan: Snimci iz vazduha su praktično četvrta dimenzija rata i biće ogromna prednost za nas

DUBINSKA PRETRAGA

Darko Trifunović, stručnjak za bezbednost, pojašnjava da je suština satelitske tehnologije dubinska pretraga teritorije.

MOJ STAV - Marko Nicović

Imaćemo uvid u tuđe vojne akcije, artiljerijske probe i vežbe i imati preciznu bezbednosnu procenu u svakom trenutku.

- Ovaj korak je za Srbiju od neprocenjivog značaja. Pristup snimcima satelita znači da ćemo u svakom momentu moći da kontrolišemo šta se dešava, da vidimo granice, najnepristupačnije planine, jezera, jednom rečju sve i da reagujemo ako postoji pretnja po bezbednost države - objašnjava Trifunović.

 

 

On tvrdi da je cifra od 77 satelita koja se pominje zvaničan podatak, međutim, kako kaže, mnogo je zanimljivije to što Kinezi kontrolišu veliki broj špijunskih satelita.

U kojim ćemo sve oblastima koristiti snimke
- osmatranje granica
- praćenje vojnih akcija
- borba protiv terorizma
- meteorološki podaci
- poljoprivreda
- praćenje migracija
- saobraćaj
- kontrola telekomunikacija

- Ako imamo pristup takvim satelitima nema tajni. Bilo koje krivično delo ne može se sakriti, jer onda u realnom vremenu vidimo šta se i kako dešava, vidimo ljude, vidimo vozila, i to ne samo marku vozila već i registarske oznake. Nekada vremenski uslovi ne dozvoljavaju da snimak bude kristalno jasan, međutim, sa razvojem tehnologije i to polako postaje zanemarljiva prepreka - rekao nam je Trifunović i dodao:

 

 

- Sateliti u kombinaciji sa bespilotnim letelicama za eliminaciju žive sile ili neprijateljskih objekata, čija nabavka je prilikom Vučićeve posete takođe najavljena, omogućavaju Vojsci Srbije odličan prikaz i kontrolu terena.

Trifunović: Pristup snimcima satelita znači da ćemo u svakom momentu moći da kontrolišemo šta se dešava

VELIKI PREOKRET

Snimci iz vazduha su praktično četvrta dimenzija rata i biće ogromna prednost naše službe bezbednosti, kakvu nikada nismo imali, ocenjuje penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan:

Vide se čak i bore na licu

Bivši diplomata Nebojša Vujović u knjizi "Poslednji let iz Dejtona" opisuje kako ga je američki general Vesli Klark još 1995, u Dejtonu, uverio u preciznost savremene tehnologije.

- Uključio je monitor i satelitsku sliku. Najpre sam video zemaljsku kuglu, zatim obrise svih kontinenata, pa onda redom u krupnom planu Evropu, Balkan, BiH i onda grad. Klark je rekao: "Evo, ovo je slika Goražda, vidimo ljude na ulicama, sada ćemo da zumiramo lica". Zumirali su jedan balkon na kome je stajala starica. Jasno sam video njeno izborano lice - opisao je Vujović.

- To je kao da smo sami lansirali satelit. Biće nam dostupne sve informacije o akcijama i kretanju vojnih snaga drugih zemalja, to je velika prednost koju mi nismo imali tokom bombardovanja 1999, kao ni pre toga. S druge strane, poznato je da su velike sile koje koriste satelitsku tehnologiju uvek bile na strani naših protivnika i davale im logističku podršku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading