Ekskluzivno u Srpskom telegrafu: Angelin plan za Kosovo

Autor:

Vesti

08.06.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plan u tri koraka novi je scenario kojim bi Angela Merkel, nemačka kancelarka, želela da reši status Kosova. Kako za Srpski telegraf navode diplomatski izvori, novi plan rezultat je pokušaja da se Nemačka i Francuska nađu na pola puta i da sa zajedničkim stavom ubrzaju dijalog i postizanje rešenja za južnu srpsku pokrajinu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Ideju koju zagovara Merkel i koja se predstavlja kao program korak po korak zasad ne prihvataju ni Pariz ni Beograd.

- Merkelova je protiv podele jer je uverena da bi to otvorilo pitanja granica drugih država u Evropi, te da bi se time otvorila Pandorina kutija. Međutim, svesna da ni trenutno stanje na terenu ne donosi trajnu stabilnost, smatra da je rešenje u faznom rešenju koje bi se realizovalo u tri koraka, i to u vremenskom periodu od 20 godina - navode naši sagovornici i podsećaju da je Makron otvoreniji, da nema "crvenih linija" i unapred određenih rešenja koja se moraju postići tokom dijaloga.

Prema njihovim rečima, prva faza podrazumevala bi da sever Kosova dobije autonomiju.

Rešenje koje Berlin vidi realizovalo bi se u tri faze, a Srbi bi tek za dve decenije dobili mogućnost da kažu u kojoj državi žele da žive

- Iako bi Srbi imali sva prava, visoki stepen samostalnosti, ta autonomija bila bi u okviru Kosova. Sever bi ostao deo pokrajine, što je Beogradu neprihvatljivo. Po Merkelovoj, u drugoj fazi, koja bi usledila nekoliko godina kasnije, sever bi dobio specijalan status, koji bi bio više od autonomije, da bi u konačnoj trećoj fazi bio raspisan referendum na kojem bi se građani izjasnili da li žele da ostanu u okviru granica Kosova - objašnjavaju naši izvori.

Model korak po korak

1 faza - AUTONOMIJA Srbi na severu dobili bi visok stepen samostalnosti, ali bi ostali u sastavu Kosova
2. faza - SPECIJALAN STATUS Proširenje ovlašćenja i prva koja su više od autonomije
3. faza - REFERENDUM Posle 20 godina Srbi bi dobili mogućnost da se izjasne da li žele da ostanu u toj državi

- To je za nas neprihvatljivo. Srbi su pod stalnim pritiskom, pa ko od njih želi da još 20 godina živi u stalnom strahu da će se nešto desiti, da strahuju da li će im se deca vratiti živa i zdrava iz škole... To nije nešto na šta možemo da prihvatimo imajući u vidu da ROSU sve češće upada na sever, da su incidenti i provokacije sve intenzivniji - navode naši sagovornici.Preciziraju da bi građani poziv na izjašnjavanje u kojoj državi žele da žive dobili tek za 20 godina.

Makron za podelu

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Posle Merkelove domaćin razgovorima Beograda i Prištine biće francuski predsednik Emanuel Makron, koji zbog odbijanja Ramuša Haradinaja da ukine takse razmišlja da održavanje samita, umesto početkom jula, odloži i da o novom terminu susreta odluči posle posete Srbiji koja je zakazan za 16. jul.

Podsetimo, Markon je u nekoliko navrata isticao da podržava dijalog i kompromisno rešenje i podelu koja bi obezbedila trajno mir u regionu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković u izjavi za Srpski telegraf bez ikakve zadrške kaže: Srbija mora da kaže ne Angeli.

- Kako se nije setila da priču razvlači na 20 godina kada je Kosovo proglasilo nezavisnost? Tada nisu hteli ni da čuju o tome da Kosovo dobije autonomiju unutar Srbije, a sada bi da se daje Srbima autonomija unutar Kosova. Ovo je vrlo drzak potez i predlog, logično je što ga je Srbija odbacila i ne želi da čuje za to - navodi Anđelković.

Dragomir Anđelković: Ukoliko Nemci žele da poput Amerike budu faktor koji se uvažava, onda moraju da uvaže činjenično stanje na terenu

Analizirajući politički trenutak u kojem Berlin izlazi sa ovakvim predlogom, Anđelković navodi da, uprkos tome što je ekonomski velika sila, Nemačka na političkom nebu Evrope i sveta nema moćnu ulogu koliko bi to volela. - Pokušavaju da se sa Francuzima, koji su otvoreniji kada je u pitanju postizanje dogovora između Srba i Albanaca, postave kao neko ko nudi rešenje, ali to rade na pogrešan način. Ukoliko Nemci žele da poput Amerike budu faktor koji se uvažava, onda bi za početak morali da uvaže činjenično stanje na terenu i da u skladu sa tim deluju - poručuje Anđelković.

Merkelova zove Vučića

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas sa Angelom Merkel. Kako je Srpskom telegrafu potvrđeno, razgovor je tražila nemačka kancelarka, koja se pre nekoliko dana u Berlinu sastala sa Ramušem Haradinajem.

- Šta može da bude tema razgovora, KiM naravno. Pitaću je i za dodatnu podršku i pomoć Nemačke i za nemačke investicije, ali naravno da će tema biti Kosovo i Metohija - potvrdio je predsednik Srbije

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

Tači: Sporazum moguć već ove godine

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači izjavio je juče da veruje da sporazum sa Beogradom može da bude postignut ove godine.

- Nadam se da ćemo narednih nedelja stvoriti pozitivne okolnosti za prevazilaženje ovih smetnji kako bi se nastavio dijalog, a samit u Parizu može biti prava mogućnost da se dijalog nastavi konkretnim koracima ka finalizaciji sporazuma u bliskoj budućnosti. Cilj je veći od smetnji sa kojima se suočavamo - rekao je Tači.

Veroljub Arsić

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Veroljub Arsić

Stav države Srbije je poznat i, bez našeg pristanka, nikakvo rešenje nije moguće. Što se tiče ovog nemačkog predloga, kako bismo mogli da verujemo EU ako čak ni Briselski sporazum, koji je potpisan pre nekoliko godina još uvek nije realizovan

Momo Čolaković

RepublikaFoto: Tanjug/J.Pap
Momo Čolaković

Situacije je složena i specifična. Lično, da se ja pitam, ne bih prihvatio predloge drugih, a pogotovo ne Nemaca. Što se PUPS tiče, mi poštujemo i državnu politiku, koju vodi predsednik države Aleksandar Vučić

Živadin Jovanović

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Živadin Jovanović

Očigledno je da igraju igru čiji je cilj kontrola Balkana i disciplinovanje Srbije. Pokazalo se da je EU nemoćna da reši kosovski čvor, ali i da Srbija mora da bude uporna i strpljiva, kao i da ne odustaje od rezolucije 1244

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Lina

09.06.2019 16:40

Samo da bude dobro za Srbiju.

Vejder

09.06.2019 19:20

Ko jos slusa Merkel?!