Merkelova ruši podelu Kosova!

Autor:

Vesti

27.10.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer, čovek od poverenja nemačke kancelarke Angele Merkel, po njenom naređenju treba da spreči dogovor o podeli Kosova. S tim ciljem on je početkom nedelje imao niz sastanaka sa prištinskim zvaničnicima koji su, odmah nakon njegove posete, najavili usvajanje rezolucije u skupštini kojom se zabranjuje bilo kakva promena granica.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Bajer je poručio prištinskim zvaničnicima da će Nemačka po svaku cenu sprečiti podelu Kosova.

- Nemački poslanik je pojedinima čak zapretio njihovim tajnim dosijeima i podizanjem optužnica pred Specijalnm sudom za zločine OVK u Hagu ukoliko pristanu na podelu KiM. Neke od njih je bukvalno potkupio. Nije prezao ni od čega kako bi ispunio naredbu Merkelove da se po svaku cenu spreči dogovor Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o korekciji granica. Nemačka kancelarka želi da iskoristi kosovsko pitanje kako bi se pokazala kao bitan i jak međunarodni faktor u situaciji kad joj na domaćem terenu sve više slabi pozicija i politička karijera ide ka kraju - priča dobro obavešten izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Peter Bajer je i zvanično prištinskim medijima preneo poruku Berlina da za Nemačku podela Kosova ne dolazi u obzir.

- Čuo sam izraze korekcija granice, razmena teritorija… ovo znači podela. To nije dobro, veoma je opasno - rekao je Bajer.

VETAR U LEĐA HARADINAJU

Samo tri dana kasnije, Priština je najavila i zvanično usvajanje zabrane promene granica kroz usvajanje rezolucije, iako za to dva meseca nisu uspevali da obezbede kvorum.

- Obezbedili smo dovoljan broj glasova i od predsedništva kosovske skupštine zatražili vanrednu sednicu parlamenta na kojoj treba da se usvoji rezolucija o tome da se u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom ne može razgovarati o granicama - izjavio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

I kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovio je da je predlog o korekciji granica samo kamuflaža za podelu Kosova, te naglasio da je on za sveobuhvatni sporazum sa Beogradom koji uključuje uzajamno priznanje, ali da nije za dogovor zasnovan na razmeni teritorija i korekciji granica.

Sve ovo, pritom, dešava se neposredno pred susret predsednika Rusije i Amerike Vladimira Putina i Donalda Trampa, koji je zakazan za 11. novembar u Parizu, gde će biti i njihove kolege iz Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron.

BAKLJA ANTISRPSTVA

Politički analitičar Dragomir Anđelković ne sumnja da se Merkelova "čeliči" na kosovskom pitanju.

- Angela posle poraza klintonističke politike pokušava da nastavi tu politiku, odnosno da ona bude nosilac iste one politike koja je bila pre pobede Donalda Trampa dominantna u Americi. Otuda sada ona nosi baklju antisrpske politike na Kosovu i Metohiji, politike koja je usmerena protiv srpskih interesa i koja Srbima ne daje bilo šta na Kosovu - naglašava Anđelković.

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić podseća da je Merkelova posle 2011. godine pala pod uticaj određenih globalističkih centara moći.

- Ona je postala jedna od vođa globalista u svetu, a oni se zalažu za to da nema više promena granica Kosova, jer su oni Albance proglasili za glavni faktor na Balkanu i njihovog glavnog saveznika - kaže Perišić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

DAČIĆ: Čemu onda dijalog u Briselu

Povodom Bajerove izjave da je u Beograd došao s porukom da "Srbija ne može biti deo EU dok de jure ne prizna nezavisnost Kosova", ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je kazao da to "svakako treba shvatiti ozbiljno jer je on zvaničnik partije kancelarke Angele Merkel".

- Ali, ako bi to zaista bilo tako, čemu onda dijalog u Briselu, čemu taj iscrpljujući i za nas veoma frustrirajući proces, ako se unapred zna ishod - upitao je Dačić i dodao da diplomatska bitka za Kosovo i Metohiju tek predstoji.

- Signali iz pojedinih ključnih zapadnih država, a pre svega iz SAD, koje su dosad čvrsto stajale na pozicijama da je za njih nezavisnost Kosova završena stvar, daju nam za pravo da se borimo, uvažavajući realnost na terenu, ali i temelje međunarodnog prava koji su brutalno narušeni 2008. jednostranom akcijom vlasti u Prištini - ocenio je Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Metju Palmer

Palmer upozorio Prištinu da Amerika nema vremena za gubljenje

Nakon izaslanika Angele Merkel, na Kosovo se ekspresno zaputio i visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer, koji je okupio u Prištini predstavnike albanskih vladajućih i opozicionih stranaka u nameri da se upozna sa njihovom spremnošću za moguće ustupke u postizanju sporazuma sa Beogradom.

Palmer ih je upozorio da SAD nemaju vremena za gubljenje kad je reč o, kako je rekao srpsko-kosovskom problemu. On ih je i zapitao čega žele da se odreknu u zamenu za priznanje Beograda, objavila je televizija Klan Kosova, pozivajući se na neimenovane izvore. Razgovor je vođen na sastanku u Ambasadi SAD u Prištini, a prisustvovali su mu Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji, zamenik šefa DSK Agim Veliju, predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti, Špend Ahmeti i Mimoza Kusari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zdjurdjevic

27.10.2018 07:25

Nije moguće, zar ona nije jedna od najvećih prijatelja našeg Predsednika