VULIN: Srbija neće biti parking za migrante, EU da zauzme čvršći stav

Autor: Tanjug

Vesti

26.09.2018

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas u Gracu učestvovao na zajedničkom sastanku ministara odbrane država Zapadnog Balkana i ministra odbrane Austrije Maria Kunaseka, zatražio je da EU zauzme jasan i čvrst stav o migrantima, kako bi jasno stavila do znanja ko ima pravo na zaštitu, te poručio da Srbija neće biti "parking" za migrante.

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Aleksandar Vulin

- Problem migracija nije probem koji pogađa samo EU, već i sve zemlje Zapadnog Balkana, a Srbiju možda i najviše. Srbija neće biti parking za migrante i ono što je nama potrebno da bismo nastavili da se na human i organizovan način odnosimo prema migrantima, jeste da EU zauzme već jednom čvrst i jasan stav. Stav koji će jasno staviti do znanja ko ima pravo na zaštitu, a ko je ekonomski migrant i na zaštitu nema pravo - istakao je Vulin.

On je, posle potpisivanja zajedničke deklaracije ministara odbrane Zapadnog Balkana i Austrije, u izjavi Tanjugu podsetio da je Srbija odavno predlagala da se trijaža potencijalnih azilanata vrši u zemljama porekla i na taj način izbegne da migranti postanu žrtve krijumčara ljudima, da putuju kroz svet, a da nemaju pravo da ostanu u EU, odnosno da budu pod zaštitim evropskih zakona.


- Srbija neće biti parking za migrante, nastaviće da bude humana i organizovana, ali na prvom mestu da vodi računa o stabilnosti, miru i zaštiti načina života svakog svog građanina - naglasio je Vulin.

Sastanku ministara odbrane država Zapadnog Balkana i ministra odbrane Austrije Maria Kunaseka, održan je u sklopu aktuelnog predsedavanja Austrije EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading