I KINEZI PODRŽALI "VELIKU SRBIJU": Još jedna velesila podržala razgraničenje Balkana

Autor:

Vesti

13.09.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kinezima treba miran i stabilan Balkan kako bi njihova inicijativa "Jedan pojas - jedan put" nesmetano funkcionisala, zbog čega su spremni da podrže plan "velike Srbije".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Si Điping

Pored toga, Peking čvrsto stoji na strani Beograda u rešenju kosovskog problema, a u krajnjoj liniji, spreman je da razmotri i ideju prekrajanja granica koja bi zadovoljila interese obe strane, te naposletku bila trajna garancija mira.

RepublikaFoto: Tanjug

Mi imamo sreću da se nalazimo na takozvanom putu svile, kao tranzitna tačka za prevoz roba iz Kine

Rasim Ljajić, ministar trgovine

Tome sve više u prilog ide i otopljavanje odnosa na liniji Moskva-Vašington, kao i razgovor Vladimira Putina i Donalda Trampa 15. jula u Helsinkiju, koji nagoveštava da bi jedino razgraničenje Srba i Albanaca, kao dva najveća naroda na Balkanu, donelo stabilnost.

- Ono što su ruski i američki stratezi detaljno analizirali, smatrajući da stvaranje velikih država Srba i Albanaca može doneti boljitak na Balkanu, odgovara i Kinezima, kojima je najvažnije da nema prepreka njihovom daljem trgovinskom izlazu ka Evropi - navode naši sagovornici.

BIZNIS PRE SVEGA

Ekonomske i privredne planove ne kriju ni kineski zvaničnici, koji često posećuju Srbiju sa idejom o pronalasku partnera za projekte u koje bi mogli da investiraju, a sve sa jednim ciljem - širenje svog ekonomskog uticaja na Evropu.

Ministar trgovine Rasim Ljajić za Srpski telegraf kaže da Kini sasvim sigurno odgovara miran Balkan.

- Mislim da je ta ocena prilično tačna. Kinezi svoje interese u regionu više baziraju na ekonomiji nego na politici. I to je krajnje zdrav pristup.

RepublikaFoto: youtube.com/Ras Televizija

Ako dobijemo od nekoga podršku za mirno rešenje kosovskog čvora, to je od Kineza

Milomir Marić, novinar

Mi imamo sreću da se nalazimo na takozvanom putu svile, kao tranzitna tačka za prevoz roba iz Kine preko luke u Solunu do Beograda, a odavde železnicom do centralne i jugoistočne Evrope. Da bi se svi projekti iz mehanizma 16+1 realizovali, potrebna je politička stabilnost i mir u regionu. Zato će Kina prihvatiti svaki dogovor suprotstavljenih strana u regionu - ocenjuje Ljajić.

Foto: Tanjug

Milioni za Železaru i RTB Bor

Kina kao investitor već je značajno prisutna u Srbiji, gde kineske kompanije realizuju niz velikih infrastrukturnih projekata, a svojevremeno je spasla Železaru Smederevo. Uoči predsednikove posete, kineska kompanija "Ciđin mining grup" izabrana je za strateškog partnera RTB Bor. Kinezi u Bor planiraju da ulože 1,46 milijardi dolara, a grupacija ima obavezu da investira i 350 miliona dolara za dokapitalizaciju RTB Bora.

PODRŠKA ZA MIRU

Novinar Milomir Marić ističe da se Kinezi nameću kao najveći investitori ne samo u Srbiji nego i u centralnoj Evropi. Prema njegovim rečima, Albanija i Kina su bile u dobrim odnosima za vreme kulturne revolucije u Kini, kad je Albanija prekinula diplomatske odnose sa Sovjetskim Savezom, a Kina joj je pomogla da prevaziđe taj period. Danas je, kako kaže, Albanija favorit Zapada, dok se Peking okrenuo ka Srbiji.

- Uzimaju velike luke, učestvuju u izgradnji železnica, puteva i njima odgovara samo mir i veliki promet robe koji ne zaustavljaju nikakvi drumski razbojnici, nikakvi nemiri, tako da, ako dobijemo od nekoga podršku za mirno rešenje kosovskog, čvora to je od Kineza - zaključuje Marić.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Vučić sledeće nedelje u Kini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće početkom iduće sedmice u poseti Kini, gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao letnji Davos.

Šef srpske države, prvog dana trodnevne posete, u ponedeljak u Pekingu sastaće se sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija.

Drugog dana boravka u glavnom gradu Kine Vučić, kako je planirano, imaće susret sa predsednikom Kine Si Đipingom, a sa premijerom Kine Li Kećijangom sastaje se u sredu na letnjem Davosu, koji se održava u Tjencinu.

MOJ STAV 

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

IVICA DAČIĆ

šef srpske diplomatije
Kinezima odgovara mir na Balkanu upravo zbog njihovih interesa ovde i trgovine sa Evropom, te u perspektivi podržavaju svaki dogovor Srba i Albanaca koji će dovesti do mira

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading