Održan prvi sastanak KOMISIJE ZA BORBU PROTIV NARKOMANIJE U ŠKOLAMA

Autor: Tanjug

Vesti

10.07.2018

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komisija za borbu protiv narkomanije u školama, koja će raditi na podizanju svesti o štetnosti narkotika, održala je danas prvi sastanak, a predsednik Komisije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će biti napravljen program sa kojim će se "ući u sve škole u Srbiji", kako bi se deci predstavila štetnost narkotika.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Članovi Komisije su ministar policije i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar za rad Zoran Ðorđević, ministarka zadužena za demografiju Slavica Ðukić Dejanović, kao i psiholozi, psihijatri, tužioci, policajci, svi koji imaju iskustva u borbi protiv narkomanije.

Lončar je ukazao da je jedan od glavnih motiva zašto mladi uzimaju narkotike radoznalost, nedostatak aktivnosti, pritisak društva.

- Psihoaktivne supstance sve su opasnije, a na nama je da pokažemo da to nije stvar koja je in i ulaznica u društvo - rekao je Lončar.

On je dodao da će Komisija imati sastanak jednom nedeljno, da će biti napravljen kratak film sa kojim će ući u sve škole i gde će se videti kroz šta prolaze oni koji konzumiraju drogu, kako se krene od radoznalosti i na kraju izgubi život. 

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Ministar je istakao da je u poslednjih šest meseci na listu zabranjenih supstanci, stavljeno 20 novih i podsetio da se sintetičke droge prave u improvizovanim laboratorijama, raznim podrumima gde se "nikada ne naprave dve iste tablete".


- Mladi za par hiljada dinara mogu da izgube život - naglasio je Lončar i dodao da će osim učenika u školama, akcije biti usmerena i na edukaciji roditelja, kako da prepoznaju promene na deci.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je prošle godine zaplenjeno 4,1 tona droge i da će se snažno nastaviti sa prevencijom.

Podsetio je da je od prošle godine uvedeno da u školama policijski službenici drže predavanja deci četvrtog i šestog razreda, koji im ukazuju gde su opasnosti i kako se zaštititi.
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Od ove godine, kako je ukazao, predavanja su namenjena i za decu najmlađeg uzrasta za prvi razred.


- Hoćemo da edukujemo i roditelje. Stalno se menjaju supstance, kreiraju se nove. Takođe, nove tehnologije i internet se koriste da se dođe do droge - pojasnio je ministar.

Sa prevencijom se, kako je rekao , mora ići agresivnije, a ona je usmerena na to da niko od dece ne poželi da uzme i proba drogu. 

Doktor Svetislav Mitrović iz Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj ukazao je da je problem zloupotrebe psihoaktivnih supstancvi kod mladih sve rasprostranjeniji i zastupljeniji.

- Problem treba rešavati sistemski, da se mladim ljudima pokaže da mogu živeti zdravo - naglasio je on.

Tokom višegodišnjeg rada sa adolescentima, mladima od 12 do 18 godina, najčešći motivi za ulazak u svet droge su radoznalost, vršnjački pritisak, problemi u porodici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading