UCENA ZA NEVERICU! Medlin Olbrajt u Rambujeu Milutinoviću non-stop pevala USPAVANKE na srpskom! A, ONDA MU JE SAMO ZAPRETILA!

Autor: Republika

Vesti

20.06.2021

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zagovornica „tomahavk diplomatije” Madlen Olbrajt, jedna od odgovornih za bombardovanje 1999. godine, u Rambujeu je pevala uspavanke na srpskom jeziku tadašnjem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću.

RepublikaFoto: printskrin

Za ovu bizarnu informaciju čuli su Milutinovićevi najbliži prijatelji jer je on godinama nakon Rambujea prepričavao razgovore sa tadašnjom američkom državnom sekretarkom, piše Objektiv.

Iako je na momente Madlen Olbrajt pokazivala svoju simpatičnu stranu, o čemu je svedočio Milutinović, na kraju je zapretila – padaće bombe. To se i dogodilo jer niko od srpskih predstavnika nije hteo da pristane na nezavisnost Kosova.

U skladu sa svojim karakterističnim shvatanjem diplomatije i sopstvene uloge u njoj, Milutinović je, šetajući oko zamka, pred kraj pregovora u Rambujeu novinarima rekao da je izašao napolje jer tamo unutra nema nikakvih pregovora nego samo kruže "nekakvi papirići". Posle 17 bezuspešnih dana pregovora, krah konferencije označio je i kraj nastojanja da se kosovska kriza reši mirnim putem. Više od mesec dana kasnije, to je dovelo do bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Ipak, ostala je priča o Madlen Olbrajt, čiji je tata bio diplomata, te je neko vreme kao dete provela u Beogradu i guvernanta ju je naučila neke srpske uspavanke.

Jedan od pregovarača srpske delegacije u Rambujeu Ljuan Koka takođe je ispričao detalje susreta sa ozloglašenom Madlen Olbrajt:

Pred kraj prvog dela pregovora, 16. februara, bio mi je rođendan. Hteli smo malo da olakšamo situaciju, da porazgovaramo opuštenije s tim ljudima. Ratko Marković je rekao da imamo člana delegacije kome je rođendan i da ćemo prirediti mali koktel. Bila je malo prijatnija atmosfera. I zapevalo se. Sećam se da je Madlen Olbrajt rekla: "Baš volim partizanske pesme. Ali ako ovo ne prihvatite, bombe će da padaju."

Prema rečima člana srpske delegacije Vladana Kutlešića, Olbrajtova je u neposrednoj komunikaciji bila "mnogo simpatičnija nego u zvaničnim i javnim nastupima".

Ona je prišla i pojedinačno se rukovala sa svim članovima delegacije. Govori tečno srpski jezik i do toga je jako držala. Čak je par rečenica o tome i rekla – svedočio je Kutlešić o susretu u francuskom dvorcu.

Guljbehar Šabović, članica pregovaračkog tima Srbije, isticala je da je sastanak sa Olbrajtovom bio opušten i da je prošao u finoj atmosferi.

Ona je evocirala uspomene iz svog detinjstva. Objašnjavala je da voli Srbiju i da su njenu porodicu spasli upravo Srbi tokom Drugog svetskog rata – kazala je Šabovićeva u svom svedočenju o događajima iz Francuske.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading