SRBIJU GAZE ZBOG PUTINA I ZELENSKOG! EVO ZBOG ČEGA ZAPAD TOLIKO ŽURI DA REŠI KOSOVO: Hoće Rusima da izbiju adut za pregovore

Autor:

Vesti

01.04.2024

20:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj je ne dozvoliti Moskvi da se pozove na kosovski presedan kad počnu mirovni razgovori

SRBIJU GAZE ZBOG PUTINA I ZELENSKOG! EVO ZBOG ČEGA ZAPAD TOLIKO ŽURI DA REŠI KOSOVO: Hoće Rusima da izbiju adut za pregovore

Foto: AP Ap, AP Laszlo Balogh, AP Alexei Nikolsky, Shutterstock

U predstojećim danima Srbija će biti pod brutalnim pritiscima da reši kosovski čvor jer se Zapadu žuri da potom pređe na konačno smirivanje sukoba Ukrajine i Rusije.

Plan zapadnih stratega je, kako saznaje Republika iz diplomatskih izvora, da po svaku cenu primora Beograd da de fakto ili dejure prizna lažnu državu Kosovo da bi šefu Kremlja Vladimiru Putinu izbili taj argument u potencijalnim pregovorima o završetku rusko-ukrajinskog rata s Volodimirom Zelenskim, predsednikom Ukrajine. Jer jasno je da se ti pregovori bliže s obzirom na to da je na frontu status kvo i da nema ništa od pobede Kijeva na vojnom polju, a kad dođe do razgovora, Putin bi se i te kako rado pozvao na kosovski presedan da bi opravdao svoje čerupanje Ukrajine.

ČIST CINIZAM

- Plan Zapada je da se pre bilo kakvih razgovora reši problem Kosova. U prevodu, početak mirovnih pregovora Kijeva i Moskve čeka Srbiju. I zato će sad sva sila sveta da se sruči na naše državno rukovodstvo predvođeno predsednikom Aleksandrom Vučićem da prizna Kosovo. Uz njihove mehanizme pretnji, uslovljavanja. To već delimično demonstriraju ovom poslednjom serijom ispunjavanja želja Prištini i aminovanju suludih akcija Aljbina Kurtija kojima se ugrožava život Srba na KiM, od ukidanja dinara do prihvatanja preporuke da Priština bude primljena u Savet Evrope - priča upućeni sagovornik Republike.

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, kaže za naš list da je sigurno da će dalje da pritiskaju Srbiju pošto im se žuri i da im je potrebna neka vrsta diplomatske pobede i rešenja s kojom će izaći u kampanji za izbore za Evropski parlament i predsedničke izbore u SAD. Međutim, takvo ponašanje nekih zapadnih centara moći svakako, ističe on, neće doprineti regionalnoj stabilnosti:

- Zapravo predstavljaju katastrofalni taktiku. Takvih pokušaja bilo je mnogo u poslednjih deset godina. Ista taktika, različite su samo političke figure, s tim što je nemoguće na takav način i takvim odnosom prema Srbiji napraviti bilo kakav diplomatski napredak ili rezultat. I siguran sam da će predsednik Vučić odoleti i ovim iskušenjima i sačuvati mogućnost da Srbija i dalje vodi nezavisnu politiku i brani svoje vitalne nacionalne interese.

BEZOČNE RADNJE

Dragoljub Kojčić, politički filozof, ukazuje da je i bez ovakvih nagoveštaja svetska politika sistem spojenih sudova, te da neće biti prvi put da Zapad žrtvuje Srbe zarad nekih svojih interesa:

- Na Balkanu su pravljeni ustupci muslimanskim interesima kroz podršku Aliji i Bakiru Izetbegoviću, Hašimu Tačiju, Kurtiju da bi kompezirali štetu koju je zapadna politika pravila muslimanskom svetu od Avganistana preko Iraka do Libije.

Ali, navodi Kojčić, nikakvi marifetluci i bezočne radnje ne mogu da maskiraju da lažna država Kosovo ne ispunjava nijedan međunarodno-pravni uslov da postane član UN:

- Uprkos svim pretnjama, Srbija nikad neće priznati Kosovo.

Moj stav

Darko Obradović
CENTAR ZA STRATEŠKU ANALIZU

- Pitanje geopolitičke kompenzacije Kosovo za Krim nametnuo je Putin lično. Rusija od početka drži veto da bi mogla da ostvari svoje interese. Zapad nije pristao na povratak sfera uticaja i, samim tim, nikada nije nudio nikakve pogodbe od početka agresije na Ukrajinu. Rusija ima interes da kad-tad ponudi Kosovo i zato njena diplomatija traži od Srbije da ništa ne potpisuje dok oni ne završe agresiju

Berlin i London čak ni ZSO ne bi dali Srbima

U državama zapadnog korpusa najmanje volje za iznalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju demonstriraju Velika Britanija i Nemačka.

- Berlinu i Londonu se najviše žuri da reše pitanje Kosova, naravno u korist Prištine, da bi onda s tim kecom u rukavu prešli na ukrajinski front, odnosno za pregovarački sto s Putinom. Time bi ubili dve muve. Ne žele oni Srbima da daju ni ZSO, iako se deklarativno za to zalažu, pravdajući da je za to navodno potrebno vreme, a njima iliti celom svetu se žuri. Plan je, dakle, da se time  odloži formiranje ZSO, pa kad i ako dođe na red...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading