Srpska delegacija podnela amandman za odlaganje prijema tzv. Kosova u Savet Evrope!

Autor:

Vesti

15.04.2024

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U tekstu se amandmanom pod brojem devet se predlaže da Skupština preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kako se navodi, "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije".

Srpska delegacija podnela amandman za odlaganje prijema tzv. Kosova u Savet Evrope!

Foto: Printskrin/Youtube/MRCN produkcija

Srpska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) podnela je danas 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE), a jednim od njih traži se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo.

U tekstu se amandmanom pod brojem devet se predlaže da Skupština preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kako se navodi, "ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije".

Pored ostalog, srpska delegacija je tražila i da se paragraf 11 predloženog teksta izmeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije tzv. Kosova, a ne post-pristupna obaveza kako stoji u preporuci.

Amandmanom pod rednim brojem dva, predloženo je brisanje trećeg paragrafa preporuke u kojem piše da "Skupština priznaje napredak koji je Kosovo postiglo u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i pohvaljuje napredak koji je napravila sadašnja vlada, uključujući u pogledu borbe protiv korupcije i građanskog partnerstva za istopolne parove".

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/MRCN produkcija

Savet Evrope, Ilustracija

 

Amandmanom pod brojem tri zatražena je da se zameni paragraf pet i da piše: "Skupština smatra da težnje Kosova da se pridruži Savetu Evrope ne bi trebalo da naiđu na pozitivan odgovor. Članstvo bi dovelo do daljeg progona i nekažnjivosti, jer mnogi posebno etnički motivisani zločini ostaju nekažnjeni. Takođe bi omogućilo Savetu Evrope da ima veći nadzor nad domaćim dešavanjima i da upotrebi sve instrumente koji su joj na raspolaganju da doprinese konsolidaciji demokratije i vladavine prava. Odnos Kosova sa Evropskom unijom u velikoj meri zavisi od ispunjavanja ključnih odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebno onih koje se odnose na dijalog Beograda i Prištine i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Amandmanom pod rednim brojem četiri traži se zamena teksta paragrafa šest i predloženo da se zameni tekstom: "Potencijalno članstvo Kosova u Savetu Evrope predstavljalo bi kulminaciju kršenja osnovnih pravila i principa međunarodnog prava, uključujući, ali ne ograničavajući se na kršenje Povelje Ujedinjenih nacija. Članstvo u Savetu Evrope bi se razumelo kao negacija svih tih principa".

Amandmanom pod rednim brojem 15 zatraženo je da se pre paragrafa 14 umetne tekst: "Potencijalna ratifikacija ili primena odredbi nekog od ugovora je bez prejudiciranja međunarodno-pravnog statusa Kosova i Metohije, kao teritorije pod međunarodnom upravom i kao delom Republike Srbije".

Amandmanom pod rednim brojem 10 traži se izmena paragrafa 18 u kojem stoji: "Podržavajući članstvo Kosova u Savetu Evrope, Skupština je svesna okolnosti bez presedana u vezi sa ovom aplikacijom, pošto jedan broj država članica Saveta Evrope ne priznaje Kosovo kao državu. Diplomatija, dijalog i kompromis su neophodni kako bi se osiguralo da budući prijem Kosova ne stvori pukotinu u jedinstvu država članica Saveta Evrope, čime se potkopava duh samita u Rejkjaviku".

Srpska delegacija zatražila je da umesto toga stoji tekst: "Skupština je svesna okolnosti bez presedana ove aplikacije, pošto jedan broj država članica Saveta Evrope ne priznaje Kosovo kao državu. Diplomatija, dijalog i kompromis su neophodni kako bi se osiguralo da budući prijem Kosova ne ugrozi jedinstvo država članica Saveta Evrope, čime se potkopava duh Samita u Rejkjaviku, stoga, Skupština poziva Komitet ministara da obezbedi da Kosovo deluje u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju i saradnji postignutom 24. februara 2012. godine u okviru dijaloga koji je pod okriljem Evropske unije i u potpunosti sprovodi druge sporazume postignute u okviru dijaloga pod okriljem EU".

Na tekst preporuke o prijemu tzv. Kosova koju će sutra razmatrati poslanici u Strazburu podneto je 15 amandmana.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading