PORFIRIJEV PLAN ZA SPC: Ovo su izazovi koji čekaju novog srpskog patrijarha

Autor:

Vesti

20.02.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je izborom Porfirija za srpskog patrijarha, arhiepiskopa pećkog i mitropolita beogradsko-karlovačkog dobila mudrog, preduzimljivog, razumnog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), pomiritelja i diplomatu koji će uliti stabilnost i mir u nimalo lakim vremenima po opstanak srpskog naroda i države.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Patrijarh Porfirije, koji uživa poverenje arhijereja i poštovanje predstavnika drugih verskih zajednica, biće posvećen smanjivanju podela između pravoslavaca i katolika, otkrivaju upućeni sagovornici za Srpski telegraf. Nije isključeno, nagoveštavaju, da se steknu uslovi u Crkvi i državi da papa konačno poseti Srbiju.

To bi bila prva poseta jednog poglavara Rimokatoličke crkve našoj državi i imala bi izuzetan politički značaj. Vatikan, naime, nije priznao Kosovo, a posledično i desetine dominantno katoličkih zemalja koje se ugledaju na poziciju Svete stolice. Iako se o dolasku pape sporadično govori još od petooktobarskih promena, poseta nije realizovana. Država je u nekoliko navrata upućivala poziv, ali on to nije mogao da prihvati zbog izostanka saglasnoti SPC.

RepublikaFoto: printscreen/TVPRVA

Vladimir Vuletić - SOCIOLOG

On je, pre svega, obrazovan čovek, izuzetno tolerantan. Širi ljubav među ljudima i stvara mostove. Poseduje i izuzetnu filozofsku širinu, ali je upućen u tekuća dešavanja, ne živi pod staklenim zvonom. Žrtvovaće lični život da bi se posvetio izazovima SPC. Siguran sam da će pokušati da, gde god je to moguće, stvara mostove, to će biti daleko od očiju običnog čoveka.

Uvođenjem Porfirija u patrijaršijski tron to bi moglo da se promeni.

- Crkva je dobila velikog diplomatu, upućenog u stanje u SPC, koji je izgradio jake veze s drugim verskim zajednicama. Značajno je doprineo razvoju međureligijskog dijaloga. U perspektivi će verovatno da se razmatra dolazak pape, a konačna odluka bila bi na saboru. Da su interesi naroda i SPC prioritet, pokazao je kad je bio na prvoj liniji fronta, kao član mešovite komisije SPC i Rimokatoličke crkve o ulozi kardinala Alojzija Stepinca. On je najzaslužniji što Stepinac nije kanonizovan. Napravio je čudo u Hrvatskoj i Sloveniji dok je tamo bio mitropolit, pokazao humanost kad je komšije pogodio zemljotres - priča za Srpski telegraf verski analitičar Predrag Đokić.

Most između Istoka i Zapada

Iako mlad po godinama, Porfirije ima izuzetno bogato iskustvo i zato će, kako očekuju u crkvenim krugovima, biti i patrijarh reformator.

Teolog Mladen Aleksić smatra da SPC čeka period obnove i rešavanje konkretnih problema "koji postoje poslednjih nekoliko decenija" - oko odnosa s pravoslavnom crkvom u Makedoniji i Crnoj Gori, kao i nesuglasice između Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije.

- Mislim da je upravo patrijarh Porfirije jedan od najboljih ličnih primera crkvenog velikodostojnika koji je pokazao da može biti most između leve i desne strane, između Istoka i Zapada, kao čovek dijaloga, kako su ga neki mediji nazvali - kazao je on za RSE.

LEČENJE RANA

Uveren je da će patrijarh Porfirije na najbolji mogući način odgovoriti svim budućim izazovima SPC:

- Nije brzoplet i prek, već pomiritelj. Erudita. Pokazao je svestranost, organizacione sposobnosti, autoritet vođe. Zato mu je sabor poveravao ozbiljne dužnosti poput one da utemelji svešteničku službu u VS. Uz to, bio je u RRA, angažovan i na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti, deceniju na čelu UO humanitarnog fonda Privrednik, koji obezbeđuje stipendije za siromašne učenike i studente, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Ivan Markešić, sociolog religije sa zagrebačkog Instituta društvenih nauka "Ivo Pilar", smatra da je izbor Porfirija dobar ne samo za SPC već i za druge religijske zajednice:

- Sveta stolica još nije priznala nezavisnost KiM, traži se način kako papa može doći do Beograda i Moskve. Mogao bi (Porfirije) u svom daljem delovanju tome puno da doprinese. Porfirije je do sada pokazivao nepristrasnost i hrišćanski stav prema svim ljudima, bez obzira na to koje su nacionalne i verske pripadnosti. Smatram da će novi srpski patrijarh zajedno s (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem tražiti lečenje rana koje postoje kod Albanaca, muslimana u Srbiji i u BiH, kao i prema katolicima u Srbiji, ali i prema Hrvatskoj.

PUNO POSLA

Verski analitičar Željko Injac smatra da patrijarha Porfirija čeka puno posla na raznim poljima, kako crkvenim tako i državnim - od KiM, pitanja srpske crkve u Crnoj Gori, raskola na liniji Carigrad-Moskva, popunjavanja upražnjenih eparhija, problema u američkim eparhijama, koje se tiču Ustava SPC, i izmene imena SPC u Americi:

- Ostalo je dosta upražnjenih eparhija: Eparhija valjevska, Mitropolija crnogorsko-primorska, Mitropolija zagrebačko-ljubljanska pošto Porfirije prelazi u Beograd... To će se rešavati na sledećem redovnom zasedanju sabora, najverovatnije u maju mesecu.

Bogato iskustvo

- rođen kao Prvoslav 22. jula 1961. u Bečeju, od oca Radivoja i majke Radojke. Na krštenju je dobio ime Prvoslav

- zamonašen od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985.

- diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986, kada ga je tada episkop raško-prizrenski, a posle patrijarh Pavle rukopoložio u čin jerođakona

- 14. maja 1999. izabran za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke

- bio na poslediplomskim studijama u Atini od 1986. do 1990, kada, prema blagoslovu episkopa bačkog dr Irineja, dolazi u manastir u Kovilju, gde je postavljen za igumana

- doktorirao 2004. na bogoslovskom fakultetu univerziteta u Atini

- angažuje se i na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti i 2005. formira terapijsku zajednicu Zemlja živih, koja i danas ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije

- akademika dr Vladetu Jerotića na Bogoslovskom fakultetu nasledio na katedri Pastirske psihologije

- deceniju predsednik UO humanitarnog fonda Privrednik, koji obezbeđuje stipendije za siromašne učenike i studente, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost

- Skupština ga je, kao predstavnika svih Crkava i verskih zajednica, 2005. izabrala za člana saveta RRA, a za predsednika savet ga je izabrao 2008.

- sabor mu 2010. poverava da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije

- govori grčki, engleski i nemački i služi se ruskim jezikom

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading