SRBI, ZNATE KOJI JE VAŠ DOMAĆI ZADATAK: Pred Nikolom Selakovićem izrečene krupne reči

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.02.2021

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji je naše strateško opredeljenje i prioritet od kojeg nećemo odustati, rekao je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković posle sastanka sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Ivanom Korčokom.

RepublikaFoto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Nikola Selaković

Selaković je rekao da je Korčoku zahvalio i na principijelnoj podršci Slovačke po pitanju očuvanja našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odnosno po pitanju Kosova i Metohije, i zahvalio na podršci u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i ulozi koju u tom procesu ima slovački kolega Miroslav Lajčak.


- Zahvalni smo i cenimo podršku koju nam pružate - rekao je Selaković na konferenciji za novinare posle susreta sa slovačkim kolegom.

On je naglasio da Slovačka nikada nije blokirala Srbiju na evropskom putu i da smo uvek imali podršku Slovačke.

Izrazio je zadovoljstvo što Slovačka temu proširenja EU drži na visoko pozicioniranom mestu, zalaže se za proširenje i tokom portugalskog predsedavanja Uniji i podržava otvranje novih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu.

Selaković je zahvalio Vladi Slovačke i slovačkom narodu na nesebičnoj pomoći Srbiji od početka pandemije korona virusa, kao i na pomoći koju je danas uručio slovački ministar u PCR testovima i zaštitnoj opremi za Klinickci centar Srbije.

Za Srbiju je, kaže, važno da Slovačka sa Višegradskom grupom pokazuje interesovanje za regionalnu saradnju i da Srbija podržava zajedničke ministartske konferenije Zapadnog Balkana i Višegradske četvorke.

Selaković je naglasio da Srbija i Slovačka uz izuzetno visoke političke odnose imaju i zapaženu trgovinsku razmenu i pozvao slovačke investitore da ulažu u Srbiji.

Naveo je da ekonomska saradnja Srbije i Slovačke u 2020. godinu, uprkos pandemiji, nije zabeležila veliki pad i da je prošle godine trgovinska razmena iznosila 545 miliona evra, od čega su srpska preduzeća zabeležila 301,7 miliona evra izvoza u Slovačku.

Posebna vrednost u odnosima dve države, navodi Selaković, jesu više od 52.000 pripadnika slovačkog naroda u Srbiji i više od 7.000 pripadnika srpskog naroda koji žive u Slovačkoj i ocenjuje da to pruža drugačiju dimenizju našim odnsima i čini naše prijateljstvo i bratsvo čvršćim.

Najavio je da će Srbija 2022. godine kanidatovati u Unesko zaštitu slovačkog naivnog slikarstva iz Kovačice kao nematerijalne kulturne baštine.

- Time će Srbija postati među prvima u ovom delu Evrope koja će zatražiti zaštitu kultirne baštine koja originalno pripada nacionalnoj manjini koja živi na njenoj teritoriji - kaže Selaković.

Naveo je da ćemo sledeće godine proslaviti 220 godina od doseljavanja prijatelja Slovaka na teritoriju današnje Srbije, te da je u saradnji sa členicima Grada Beograda upućen predlog da se jedna ulica u Beogradu nazove po Bratislavi.

Izrazio je spremnost i da se obezbedi mesto za podizanje spomenika Ljudevitu Šturu u Beogradu, i predložio podizanje spomenika Nikoli Tesli u Slovačkoj.

Ministar Korčok rekao je da Slovačka podržava put Srbije ka EU i da Srbija na tom putu čini napredak.

- To je vaš slobodan izbor da postanete članica EU i u tom smislu vas podržavamo. Nisam došao u Beograd da vas učim nečemu, vi znate koji je vaš domaći zadatak i koje korake treba da preduzmete - rekao je Korčok.

Izrazio je očekivanje da će za vreme portugalskog predsedavanja EU biti otvorena neka poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Uniji i npardak u evropskoj agendi, među kojima je jedna od oblasti vladavina prava.

Kaže da Slovačka očekuje napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da podržava nastavak dijaloga.

Korčok je rekao da je svoju turneju po Zapadnom Balkanu počeo danas u Beogradu i naveo da je sa predstavnicima Srbije imao detaljne i sveobuhvatne razgovore.

- Naše dve zemlje imaju duboke i prijateljske odnose. Nemamo otvorenih pitanja, nemamo problema, već prilike i šanse za našu bilateralnu saradnju kojoj smo posvećeni i zjedničkoj budućnosti u Evropi - rekao je Korčok.

Naveo je da Slovačka veliki značaj pridaje ekonomskoj saradniji, o čemu je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kaže da postoje mnoge oblasti za saradnju, uključujući inovacije, energetiku, upravljanje vodama i zaštitu životne sredine.

Inicjativa za zaštitu slovačkog naivnog slikarstva u Kovačici vidi kao veoma značajnu i podržava saradnju u oblasti kulture.

- Ovo je nama veoma važno, naročito za Slovake u Vojvodini i to je most koji želimo da negujemo - rekao je slovački ministar.

Dvojica ministara su posle sastanka otišli u obilazak Hrama Svetog Save na Vračaru gde je ministar Slekaković govorio o Svetom Savi i njegovom ocu Stefanu Nemanji, kao i o manastirima na Kosovu i Metohiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading