Šiptari koriste "Dan Albanaca" za tiho promovisanje Velike Albanije: Cela Priština okićena zastavama

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

27.11.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči obeležavanja nacionalnog praznika Albanaca, Dana albanske zastave, koji se praznuje 28. novembra, Priština je okićena zastavama Albanije.

RepublikaFoto: kosovo-online.com
Albanske zastave na ulicama Prištine

Prethodnih godina, Dan albanske zastave tradicionalno se slavio na Kosovu i Metohiji, ali ove godine će slavlje najverovatnije izostati zbog pandemije korona virusa.

Kosovo je nakon jednostranog proglašenja samostalnosti 2008. godine, dobilo svoju zastavu, koja je plave boje sa žutim prikazom kosovske geografske karte i šest petokrakih zvezdica koje predstavljaju nacionalne zajednice Kosova.

RepublikaFoto: kosovo-online.com
Cela priština u albanskim zastavama

Međutim, za kosovske Albance, koji čine većinu stanovništva, zastava se smatra nametnutom od međunarodne zajednice, te je neretko nazivaju "peškirom".



Tako se često i na zgradama javnih ustanova uz kosovsku vijori i zastava Albanije.
RepublikaFoto: kosovo-online.com
Teroristička zastava na motoru

Iako se masovno slavi i gotovo isto kao u Albaniji, 28. novembar nije na spisku zvaničnih praznika na KiM, ali bez obzira na to, svake godine kosovska vlada dozvoljava da ovaj praznik bude neradni dan za zaposlene u javnim institucijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading