PUPS poziva dijasporu da uloži u osnivanje zadruga u istočnoj Srbiji!

Autor: Republika

Vesti

02.11.2017

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Lokalni odbori Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) iz opština sa najvećim brojem građana u dijaspori ili na radu u inostranstvu, pozvaće svoje zemljake i sunarodnike da se partnerski uključe u projekat osnivanja i obnove zadruga u svojim rodnim mestima", saopštila je ova partija, napominjući da je, za početak, reč o Kučevu, Malom Crniću, Petrovcu na Mlavi, Žagubici, Velikom Gradištu, Žabarima, Golupcu, Negotinu i Svilajncu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ
PUPS poziva dijasporu da uloži u osnivanje zadruga u istočnoj Srbiji!

Istočna Srbija ima najveći procenat građana koji žive izvan svoga zavičaja, ali čiji nabliži, rodbina i prijatelji, nisu napustili svoja ognjišta, pa ako bi, samo deo od četiri milijarde dolara godišnje koje naši sunarodnici i inače šalju u otadžbinu, bio usmeren u ove namene - to bi, osim demografskog oživljavanja i razvoja tih malih sredina, mogao da bude i ozbiljan biznis.

PUPS smatra da je, na primer, Kučevo pogodno za udruživanje kroz zadruge u oblasti obnovljivih izvora energije (neiskorišćeni termalni izvori, vetroparkovi, mini hidrocentrale), turizma, zadruga za korišćenje potencijala lekovitog bilja, stočarskih zadruga, udruženja malinara i kupinara (izgradnja hladnjače i sušare); u Petrovcu na Mlavi ima prostora za izgradnju mini mlekara, izgradnju pogona za preradu uljarica i pogona drvnoprerađivačke industrije, voćarskih zadruga, zadruga za razvoj turizma; u Malom Crniću bi to mogle biti zadruge za organsku proizvodnju, za biljnu proizvodnju, zadruge pčelara itd.

Žagubica bi imala koristi od zadruge za proizvodnju zdrave hrane, zadruge mlekara i proizvođača mesa i turističke zadruge; u Žabarima bi mogla da zaživi stočarska zadruga; Golubac bi mogao da dobije zadrugu u oblasti uzgoja ribe u ribnjacima ili zadrugu koja bi se bavila logistikom vezanom za nautički turizam. Veliko Gradište je pogodno za osnivanje ribolovne i lovne zadruge, vinogradarske i zadruge za preradu uljanih kulura; u Negotinu bi, osim osnivanja turističke (npr. lov i ribolov), mogle da zažive i pčelarske zadruge, u Kladovu vinogradarske i turističke zadruge; u Svilajncu zadruge za biljnu proizvodnju i verski turizam...

Ovo je samo deo mogućnosti ulaganja u razvoj zadrugarstva, a da je i svaka nova ideja dobrodošla - zaključuje se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading