DIVAC BEŽI OD DUGA KAO ĐAVO OD KRSTA: Sud presudio da košarkaš mora da plati 750.000 evra, ali on to izbegava!

Autor:

Vesti

10.10.2020

04:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beži od plaćanja duga kao od kuge. Ili kao đavo od krsta. Na košarkaškom terenu bio je legenda kojoj su se svi divili, u poslu i izmirivanju obaveza nešto sasvim suprotno od toga. Vlade Divac uporno izbegava da isplati 750.000 evra (350.000 osnovnog duga, plus 400.000 kamata), koliko je po presudi Višeg suda u Beogradu dužan za obaveze nastale prilikom kupovine placa i izgradnje luksuzne zgrade u centru Beograda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vlade Divac

Kako je Srpski telegraf pisao pre godinu dana, kada je doneta presuda u procesu koji je počeo još 2015. godine, Divac je u poslu u koji je ušao sa kumom obmanuo firmu "M. E. N. T. O. R. holding", koja je bila vlasnik zemljišta i s kojom je potpisao ugovor o kupovini placa. Sve je dalje ušlo u administrativno-pravnu zavrzlamu, u kojoj je čuveni košarkaš u jednom trenutku garantovao svojim udelom u firmi "FLUX-group" za 350.000 evra, koliko je ostalo neisplaćeno (pogledajte hronologiju).

Na kraju svega, na ponovljenom suđenju u Višem sudu u Beogradu, po instrukcijama iz presude Apelacionog suda, nakon promene troje sudija, doneta je presuda kojom se utvrđuje obaveza Divca da isplati dug.

- Takav rasplet doživeli smo kao nepobitan dokaz da u sudstvu zaživljava i deluje vladavina prava na koju smo se obavezali i u postupku procesa ulaska u EU - kaže za naš list Ratomir Stipšić, direktor firme "Mentor", koja je i tužila Divca i dobila spor.

Dodaje i da su očekivali da će Divac nakon 15 godina odugovlačenja konačno ispoštovati obavezu. Ipak, prevarili su se jer je košarkaš podneo žalbu. To, naravno, samo po sebi nije ništa strašno. Kad su čekali toliko, mogu sačekati još malo, međutim, s obzirom na to da je prošlo gotovo godinu dana od podnošenja žalbe, počinju da strepe da Divac na neki način ne iskoristi ime i status i opstruira sve što se može opstruirati.

- Nespokojni smo iz nekoliko razloga. Prvo, u međuvremenu je u Apelacioni sud prešla sudija koja je ranije donela presudu o odbijanju našeg zahteva zbog navodne zastarelosti, pa je morao da reaguje baš Apelacioni sud i ukine je. Drugo, u poslednje vreme po raznim medijima objavljuju se pozitivni tekstovi o Divcu i njegovo porodici, što bi se moglo protumačiti i kao neka vrsta mekog pritiska na sud - objašnjava Stipšić i dodaje da se ipak nada da vladavina prava neće biti narušena, posebno zato što je presudu protiv košarkaša Viši sud doneo prateći striktna uputstva upravo Apelacionog suda.

Divac nije odgovorio na pitanja koja smo mu poslali preko njegovih naloga na društvenim mrežama.

Afera "Hilandarska"

* plac u Hilandarskoj na lokaciji Svetogorska 7/Hilandarska 10 od 880 kvadrata Divac i kum Milašinović kupili su za 2,65 miliona evra

* početak realizacije posla kupac uslovljava umanjenjem kupoprodajne cene za 200.000 evra, tako da se ista svodi na 2,65 miliona evra, a za titulara svojih prava određuje firmu "FLUX-group", čiji je 100 odsto vlasnik Divac

* "M. E. N. T. O. R. holding" prihvata gornje uslove uz uslov da lično Divac garantuje isplatu ovako umanjene cene, što je ovaj prihvatio davanjem u zalog 16 odsto udela u firmi FLUX-group d. o. o.

* na placu podignut poslovno-stambeni objekat

* Divac firmu prebacio na kuma, bez znanja onih kojima duguje i kuma ovlastio da ga zastupa u svemu

* kum likvidirao "FLUX-group"

* dug nije isplaćen, poverioci nisu mogli da naplate 350.000 evra od ugašene firme

* pokrenut sudski proces

* sud presudio da Divac mora da plati 350.000 evra duga, plus kamate od 2005, odnosno dodatnih 400.000 evra

* umesto da isplati dug, Divac se žalio Apelacionom sudu

* godinu dana prošlo od tada, još nema odluke

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ss

08.01.2021 22:41

od velikog sportiste ce do kraja ostati samo veliko g..no!!