POČELA IZBORNA TIŠINA U SRBIJI

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

18.06.2020

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči parlamentarnih i lokalnih izbora, večeras u ponoć u Srbiji počinje predizborna tišina, koja će trajati do nedelje do 20 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mesta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Dok traje tišina, postoji nekoliko stvari koje su zakonom zabranjene, među kojima su i održavanje javnih skupova, objavljivanje procene izbornih rezultata, kao i svaka vrsta izborne propagande.

Zabrana isticanja simbola

Takođe, još jedna stvar nije dozvoljena, a to je da se na biračkom mestu i na razdaljini od 50 metara od njega ne smeju isticati nikakvi simboli, niti se sme objavljivati i deliti propagandni materijal onih koji učestvuju na izborima.

Ako se ovakva situacija desi, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje se na tom izbornom mestu ponavlja.

Glasanje, ali bez izjava

Na dan glasanja, što je ove godine 21. jun, od otvaranja biračkih mesta od 7 časova ujutro, do 20 sati uveče, kandidati, funkcioneri moži će da budu fotografisani, i dozvoljeno je objaviti izveštaj o tome gde su kandidati glasali. Međutim, ono što je zabranjeno, jesu njihove izjave.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

A šta se sme?

Osim zabrana, postoji i nekoliko stvari koje su bez obzira na tišinu dozvoljene. To je, između ostalih, emitovanje informacija o odzivu birača.

Takođe, moguće je objaviti i spotove nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građanima objašnjava kako i na koji način mogu da glasaju.

21 lista, 6,5 miliona glasača

Na predstojećim parlamentarnim izborima učestvuje 21 izborna lista stranaka i koalicija. Sve one će se boriti da pređu cenzus, koji od ove godine iznosi tri odsto od broja izašlih birača.

Broj poslaničkih mesta u parlamentu nije promenjen, tako da je i ovog puta 250.

Kako je saopšteno, pravo glasa na izborima ima 6.583.665 građana Srbije, a glasaće se na 8.386 biračkih mesta.

Republička izborna komisija (RIK) dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 25. juna u 20 sati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading