Vulin: Vojnici martovske generacije pokazali su ogroman potencijal naše vojske

Autor:

Vesti

25.05.2020

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "Mart 2020", u kasarni "Aerodrom" u Somboru, gde je prisustvovao delu obuke u gađanju iz pešadijskog naoružanja.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Aleksandar Vulin sa vojnicima martovske generacije

Prema rečima ministra Vulina, vojnici martovske generacije osim što su pokazali izuzetne rezultate kada je u pitanju obuka, pokazali su i ogroman potencijal naše vojske, ali i ono što je najvažnije - pokazali su kakvi su ljudi.

- Za vreme Kovida-19 nijedan vojnik martovske klase nije odustao, nijedan nije napustio vojsku i sve vreme su bili tamo gde je bilo najteže i najpotrebnije.

Nijedan vojnik martovske klase nije bio inficiran. Svi su dobro i zdravi, na radost svojih roditelja i na ponos svoje vojske, a najveći deo njih se opredelio da svoju profesionalnu karijeru nastavi u redovima vojske - poručio je ministar Vulin.

Zbog pokazanog kvaliteta i zalaganja, vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić nagradio je vojnike martovske generacije vanrednim unapređenjem u prve činove, podseća ministar Vulin i dodaje da će najveći broj vojnika te generacije ostati u našoj vojsci, kako kaže "na ponos vojske, jer ne može da bude lepše vesti nego kada čujete da mlad čovek hoće da ostane ovde."

O stanju u jedinici i na teritoriji garnizona Sombor, ministra je za vreme današnje posete informisao komandant Prvog centra za obuku Komande za obuku potpukovnik Radovan Miladinović. On je, takođe, upoznao ministra i sa merama preduzetim u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19, kao i težišnim zadacima za naredni period.

Za obučenost vojnika martovske generacije u gađanju pešadijskim naoružanjem potpukovnik Miladinović ističe da je odlična, pre svega zbog pravilnog rada sa sredstvima, a zatim i zbog rezultata gađanja.

- Nalazimo se na strelištu kasarne "Aerodrom" gde vojnici na služenju vojnog roka generacije "Mart 2020" izvršavaju pripremno gađanje iz ručnog raketnog bacača. To je ujedno i kruna obuke, s obzirom da ih nakon toga očekuje druga provera fizičkih sposobnosti i takozvana evaluacija individualne obučenosti, nakon koje se upućuju u jedinice Vojske Srbije, na drugi period služenja vojnog roka - rekao je potpukovnik Miladinović.

Motivi zbog kojih se razvodnik Aneta Manojlović iz Pančeva prijavila na dobrovoljno služenje vojnog roka su ljubav prema otadžbini i nastavak porodične tradicije.

- Starešine nisu na nas samo prenele stvari koje su u vezi sa vojskom. Naučili su nas ovde i da očvrsnemo, da odrastemo kao ljudi i da radimo timski - ističe razvodnik Manojlović i dodaje da se nada da će po završetku dobrovoljnog služenja vojnog roka ostvariti svoj san i zaposliti se u Vojsci Srbije, u jedinici Vojne policije.

Desetar Nedeljko Knežević iz Novog Sada ističe da je za njega dobrovoljno služenje vojnog roka bilo izazov kako fizički, tako i psihički.

- Završio sam školu za nautičkog tehničara i planiram da se zaposlim u Rečnoj flotili, u Novom Sadu. Utisci sa obuke su fenomenalni. Starešine su dobre. Ovde smo stekli prijatelje za ceo život - poručio je desetar Knežević.

On je istakao i da je martovska generacija vojnika posebna zbog svog iskustva služenja vojnog roka za vreme vanrednog stanja i da su zahvaljujući dobrim merama bezbednosti, savesnim starešinama i disciplini vojnika, postignuti odlični rezultati i nijedan vojnik nije bio zaražen Kovidom-19.

Vojnike na služenju vojnog roka danas su obišli i državni sekretar Bojan Jocić, načelnika štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović i načelnik Uprave za infastrukturu pukovnik Radmilo Kravić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading