(VIDEO) Novi presek stanja: U Srbiji koronavirusom zaraženo ukupno 6.630 ljudi, umrlo 125! Od sutra policijski čas počinje u 18 sati

Autor: Republika

Vesti

20.04.2020

13:11 >> 13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na redovnoj konferenciji o koronavirusu saopšteno je da je u poslednjih 24 sata povrđeno još 312 zaraženih kovidom 19, a preminulo je još 3 osobe.

- Do sada je potvrđeno ukupno 6.630 zaraženih koronavirusom u Srbiji, a umrlo je još tri osobe, dve osobe muškog i jedna osoba ženskog pola, ukupona broj preminulih je 125 - rekao je dr Zoran Gojković na konferenciji.

Počevši od sutra od 18 časova postoji zabrana kretanja za sve građane Srbije, s tim što stariji sugrađani od 18 časova do 1 sat iza ponoći mogu da odu u šetnju u trajanju od pola sata 600 metara od mesta stanovanja - rekao je dr Gojković.

Vlada poziva poslodavce u oblasti građevinarstva da nastavi rad u istom kapacitetu. Svi poslodavci su u obavezi da obezbede zaštitna sredstva i rad se mora obavljati uz poštovanje mera propisane distance - kaže Gojković.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Situacija u Pančevu

- Ovog vikenda imamo manje pacijenata, odlični su uslovi u kovid centrima, danas smo dobili još 5 respiratora koji će u bolnici kod nas ostati stalno što će nam olakšati rad i sa pacijentima koji se leče od drugih bolesti - rečeno je.

Rad vrtića?

- Svi smo zabrinuti za najmlađe, osim najstarijih kojima smo se posvetili, naravno da mislimo i o njima. Za sada je još prerano da se ta mera ukida, za sada će i predškolska i školska deca ostati kod kuće, dakle još uvek neće početi da rade ni predškolske utanove ni škole - rekao je dr Gojković.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Prvi maj - policijski čas

- To zavisi od ponšanja građana u naredne dve nedelje. Mi smo odlučili da se krene sa ublažavanjem mera, ali svi građani moraj uda znaju da ako uđemo u neki problem, mi ćemo morati ponovo da donesemo drastičnije odluke. Sve ovo isključivo zavisi od nas samih. Mi smo prvi deo završili, posle 6 nedelja je došlo do ublažavanja mera, ali dalji postupak zavisi od ponašanja ljudi - ukoliko budemo disciplinovani naravno da ćemo se brže vratiti našem svakodnevnom životu - rekao je dr Gojković.

Hoće li novinari uskoro biti na konferencijama?

- Gde je bio problem, najveći problem je bila upravo 6. nedelja jer tada smo očekivali najveći broj pacijenata koji će biti inficirani koronavirusom. Ono što je bitno reći jeste da je cela stvar sa ovakvim vidom konferencije organozovana zarad zaštite zdravlja novinara. Puno zaposlenih u redakcijama, kao što znate, je pozitivno na kovid 19, a u ovoj sali je bio veliki broj naovinara i to je bila opasnost od zaražavanja. Od sutra na otvorenom prostoru svi mediji mogu da prisustvuju, uz obavezno socijalno distanciranje i zaštitu koja je neophodna. Što se tiče zatvorenog prostora, mi ćemo izaći u susret svima, ali ćemo morati na neki način da ograničimo broj novinara. Planirano je da jednog dana konferencija bude u prisustvu televizijskih i novinskih agencija, a drugog dana novinara štampanih medija i portala - objasnio je dr Gojković. 

Nema nestašice hlorokina

- Mi nijednog trenutka nismo imali nestašicu hlorokina - rekla je dr Vesna Turkulov

RepublikaFoto: e-stock/S. NEDELJA
Foto: Ilustracija

Zabrana kretanja tokom sledećeg vikenda?

- Videćemo kako će se odvijati situacija od sutra, videćemo broj obolelih i u zavisnosti od toga će biti donesene mere za naredni vikend - rekao je Gojković. 

- Dozvoljen je rad poslodavcima iz pružanja usluga - automehaničarske i vulaknizerske radnje, krojački saloni, obućarski saloni, hemijske čistionice, trgovci motornim vozilima, knjižare itd. Sve ono gde postoji što manji broj kontakt prodavaca i kupaca, uz to neophodna je upotreba zaštitne opreme - rekao je Gojković.

- Jedan deo kapaciteta studentskih domova je rezervisan za pripremu zdravstvenih ustanova, za sada nema vraćanja studenata na fakuktete, tako da i studentski domovi nisu nešto što je neophodno, u zavisnosti od daljeg razvoja situacije i studentima će biti dozboljen povratak u studentske domove - rekao je dr Gojković.

- PCR test koji se radi nije 100 odsto tačan nigde u svetu, to je izuzetno sofisticirana metoda i veoma je lako da dođe do greške i zbog toga se vrši više testiranja. Zato je mnogo važna klinička slika pacijenta, rade se i dodatne analize i na osnovu svega toga se vrši procena stanja pacijenta. Ne treba da se misli da je neko u bolnici zbog nečijeg hira, ili bilo kakvog propusta jer svima nama je u interesu da se svi što pre vrate svojim kućama - objasnio je dr Gojković.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Lepa vest iz Vojvodine

-Mi imamo jednu lepu vest iz Kliničkog centra Vojvodine jer danas po prvi put od porglašenja epidemije iammo veći broj otpuštenih pacijenata od onih koji su hospitalizovani - rekla je direktor KC Vojvodine dr Vesna Turkulov.

Uspostava međugradskog i gradskog prevoza zavisi od epidemiološke situacije i procene stručnih službi koje se vrše svakog dana. Potrebno je da se i dalje očuva disciplina i da nemamo iskakanja na epidemiološkoj krivi.

Lekari pozivaju da građani ostanu obazrivi i disciplinovani kako bi se sačuvalo javno zdravlje i kako struka ne bi bila prinuđena preporuči vraćanje nekih drastičnih mera na snagu.

Priština želi da baci 1000 testova iz Srbije?!

Na pitanje novinara da prokomentariše to što Šiptari hoće da bace 1000 testova koje im je donirao Beograd, Gojković nije želeo direktno da odgovori, već je podsetio da je Srbija humana  država bila i ostala.

O tome kakav je podvig Srbija napravila još 1885. godine dok je bila u ratu sa Bugarskom, kakav posle nikada više nijedna vojska u vreme rata nije napravila, možete da pročitate OVDE...

- Srbija je humana država i to je mnogo puta pokazala kroz istoriju. Srbija je i danas humana, ona svoje srce i svoje ruke i dalje pruža drugima - to govori o nama, a postupci drugih neka govore o njima - zaključio je dr Gojković. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading