MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja započeli kampanju "Vozi odmoran"

Autor:

Vesti

26.07.2019

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja, uz podršku Ambasade Turske u Beogradu, započeli su danas kampanju "Vozi odmoran" čiji je cilj da se apeluje na vozače, posebno strane državljane koji tranzitiraju kroz Srbiju, da prave češće pauze tokom vožnje.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Vladimir Rebić sa policijom

- Cilj ove kampanje je da podignemo svest kod vozača koji putuju kroz Republiku Srbiju da voze odmorni, odnosno da što češće prave adekvatne pauze - rekao je direktor policije Vladimir Rebić na Graničnom prelazu Batrovci.

Rebić je podsetio da Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje da vozač ne sme da upravlja vozilom ukoliko je u toj meri umoran da ne može bezbedno da upravlja vozilom.

- Želimo da animiramo vozače da budu svesni koliko umor može biti opasan i donese nesagledive posledice. Na autoputevima 40 odsto poginulih čine stranci, a skoro polovina njih pogine tokom letnjih meseci - naglasio je direktor policije.

Rebić je apelovao na sve učesnike u saobraćaju, kako vozače tako i putnike, na neophodnost korišćenja sigurnosnih pojaseva, podsetivši da se za nepunih sedam meseci ove godine čak 50 odsto smrtnih ishoda desilo zbog nekorišćenja sigurnosnih pojaseva.

RepublikaFoto: MUP Srbije

On se zahvalio direktorki Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmini Milošević i ambasadoru Turske Tanžuu Bilgiču na podršci u ovoj kampanji.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević istakla je da se ova akcija sprovodi već četvrtu godinu i to u vreme leta kada je pojačan intezitet saobraćaja.

- Naše istraživanje je pokazalo da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, pogotovo kada govorimo o tranzitnim vozilima, umor vozača. Naši apeli su usmereni ka tome da skrećemo pažnju svima da kod prvog znaka umora obavezno stanu i naprave pauzu - naglasila je Milošević, uz preporuku da ne treba voziti u toku najtoplijeg dela dana ili kasno noću.

Ona je apelovala na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, da vozači ne sedaju za volan ukoliko su konzumirali alkohol, roditelji da decu pravilno prevoze i da vozači motocikala obavezno koriste kacige.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Ambasador Turske u Beogradu Tanžu Bilgič je istakao da, nažalost, neki turski državljani koji dolaze iz Evrope dožive saobraćajnu nezgodu dok prolaze kroz Srbiju i da je zato važno podići svest o bezbednoj vožnji.

- Drago nam je što možemo da sarađujemo sa srpskim vlastima. Sve ono što oni urade što se tiče bezbednosti, mi ćemo podržati kao država i kao Ambasada - rekao je ambasador Bilgič podsetivši na saradnju srpskih i turskih policajaca na srpskim granicama koja već daje pozitivne rezultate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading