Na Trgu ko u kotlu, u GSP bolje i da ne ulazite! Ako mislite da vam je po ovoj vrućinčini najteže, pogledajte u kakvim uslovima rade ovi ljudi

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

27.06.2019

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nesnosne vrućine pojačane vlagom i temperaturom iznad 36 stepeni juče su stigle iz Sahare, a najviše muke zadale su putarima, građevincima i roštiljdžijama, koji su "popadali s nogu" od toplote.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Građevinski radnici na Trgu Republike kao u paklu

Ništa bolja situacija nije bila ni u gradskom prevozu, pošto mnogi autobusi nemaju klimu, pa su se putnici "kuvali" od vrućine.

Rad na suncu

U centru Beograda ubedljivo najtoplije je na Trgu republike, koji brojni radnici renoviraju po nesnosnoj vrućini.

Tu je juče izmereno paklenih 36 stepeni, mada je temperatura na samom gradilištu na suncu bila bar pet stepeni viša.

 Jedan od radnika Svetislav Ilić (21) u punoj opremi, u debelom kombinezonu i sa kacigom, neumorno je postavljao kocke kako bi radovi bili završeni pre nego što sunce uprži direktno iznad njih.

- Kada smo u hladovini, nekako i podnosimo ovaj pakao. Vruće je i dok se ne radi, a kamoli kad na ovim tropskim temperaturama postavljamo kocke i asfaltiramo. Ni u ovim kombinezonima nam nije nimalo lako. Najgore je kad smo direktno na suncu, tada baš bude neizdrživo i zato jurimo da što pre završimo posao i da se sklonimo u hlad. Na sreću, šefovi su nam obezbedili ventilatore koji koliko-toliko pomognu u danima kao što je ovaj - kaže Svetislav.

Najtopliji Novi Sad i Negotin

Novi Sad, Negotin i Beograd juče i danas su najtopliji gradovi u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

Živa se u ovim mestima u hladu juče popela do 34 stepena, a danas će i do 36. Prema RHMZ, Kopaonik i Zlatibor su juče bile jedine tačke u Srbiji gde temperatura nije prelazila 30 stepeni

Do kraja nedelje biće tropsko vreme

Sve do kraja nedelje biće sunčano i veoma toplo, ali nas sa vremena na vreme bar nakratko mogu rashladiti letnji pljuskovi.

- Danas će u Srbiji biti sunčano i tropski toplo. U toku večeri i noći očekuje se osveženje i povećanje oblačnosti, tek ponegde uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom, i to uglavnom u zapadnim predelima. Bar malo će nas rashladiti severozapadni vetar, a maksimalna temperatura dostići se i 36 stepeni. Slično vreme zadržaće se sve do kraja nedelje, a "najhladniji" dan biće u subotu, kada živa u termometru neće preći 30 stepeni - kaže Đorđe Đurić iz "Weather2Umbrella".

RepublikaFoto: pixabay.com
Roštiljžije padaju s nogu po ovom vremenu

Vrelo je bilo i radnicima u ćevabdžinicama, koje pored sunca greje i ćumur.

- Užasno je vruće, zbog roštilja koji ne gasimo po ceo dan u ćevabdžinici bude i za nekoliko stepeni više nego na najvećem suncu na ulici. Da nemamo klimu, skapali bismo. Evo, vaš termometar je izmerio 34 stepena, iako klimu nismo ugasili otkako smo otvorili radnju. Šta bi tek bilo da je nemamo? Dugo radim ovo, već godinama svako leto provedem uz užarenu rešetku, valjda se i navikne čovek, pa više ni ne obraćam pažnju na to da mi je vrućina i da me oblio znoj. Kako ne bismo popadali u nesvest, ne gasimo klimu, pijemo mnogo hladne vode i sa nestrpljenjem čekamo neko osveženje - rekla nam je kroz osmeh Snežana, radnica ćevabdžinice u strogom centru Beograda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading