Nenad Stefanović: Nakon 10 godina ispravljena nepravda prema sudijskim pomoćnicima

Autor: Republika

Vesti

19.06.2019

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović na završnoj Konferenciji o unapređenju položaja sudijskih pomoćnika u pravosudnom sistemu Republike Srbije u organizaciji USAID-a izjavio da je nakon 10 godina ispravljena nepravda prema sudijskim pomoćnicima.

RepublikaFoto: Promo foto
Konferencija o unapređivanju položaja sudijskih pomoćnika

- Oni su danas vidljivi, ušli su u predlog ustavnih amandmana, u radni tekst Nacionalne strategije za unapredjenje pravosuđa za period od 2019-2024. godine,  da je zahvaljujući USAID-u urađen katalog njihovih poslova u osnovnim višim i apelacionim sudovima. Ako se prisetimo reforme pravosuđa iz 2009 godine, ranijih Strategije za reformu pravosuđa lako se uočava da je država zaboravila na ulogu sudijskih i tužilackih pomoćnika u pravosudnom sistemu. Lošim zakonskim rešenjima bila je oduzeta mogućnost pomoćnicima da budu birani za sudije i tužioce. Čast mi je bila da sam bio prvi predsednik Udruđenja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije (USTP) koje je osnovano 2012.godine - rekao je Stefanović.

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca je dodao i da je - USTP ustavnim inicijativama uspeo 2014. godine da vrati ustavna ovlašćenja DVT i VSS u postupku predlaganja kandidata za izbor. Od odluke Ustavnog suda kojom su usvojene ustavne inicijative do danas je izabrano 154 tužilaćka pomoćnika i 247 sudijskih pomoćnika za zamenike javnih tužilaca i sudije -. 

- Danas 2019. godine nastavljamo borbu za stručno i odgovorno pravosuđe. EU  je prepoznala Pravosudnu akademiju (PA) kao stožer buduće obuke sudija i tužilaca i Akademija ima našu podršku. Očekujemo od PA da izradi adekvatne programe obuke za pomoćnike shodno njihovom radnom iskustvu u pravosuđu ali isto tako da zakonskim rešenjima bude regulisan i način profesionalizacije pomoćnika i njihovog napredovanja. Pomoćnici moraju da budu u ingerenciji DVT i VSS odnosno izuzeti iz nadležnosti ministarstva pravde što je i prepoznato u Radnom tekstu nove Strategije - kazao je Stefanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading